RASER MOT CAS-BESLUTNING: Beckie Scott. Foto: Ryan Remiorz/The Canadian Press via AP.
RASER MOT CAS-BESLUTNING: Beckie Scott. Foto: Ryan Remiorz/The Canadian Press via AP.

WADA-topp til TV 2:
– Dette er en massiv feil av rettssystemet

Beckie Scott går til frontalangrep mot CAS, idrettens voldgiftsrett, etter at 28 russere ble frikjent for doping.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reaksjonen til CAS' beslutning om å frikjenne en rekke profilerte russere for doping lot ikke vente på seg torsdag, men de fleste involverte partene, Den internasjonale olympiske komité (IOC) og Verdens antidopingbyrå (WADA) inkludert, uttalte seg i relativt diplomatiske ordelag.

Nå tar imidlertid en av WADAs sterkeste stemmer bladet fra munnen.

– Fullstendig motløs og desillusjonert

Beckie Scott er lederen av WADAs utøverkomité og har i en årrekke vært en viktig stemme i kampen mot doping

Selv fikk hun et OL-gull i posten fra 2002-lekene etter at de to foran henne på resultatlisten på jaktstarten, Larisa Lazutina og Olga Danilova, ble diskvalifisert på grunn av dopingbruk.

WADAs offisielle pressemelding avsluttes med kommentaren «vi vil ikke kommentere saken ytterligere før vi har fått se de enkelte sakenes begrunnelse», men Scott var ikke spesielt opptatt av det torsdag kveld.

– Jeg er fullstendig motløs og desillusjonert etter CAS' beslutning om å russernes anke medhold. Jeg mener dette er et knusende slag for rene utøvere og kampen for en ren idrett generelt, sier hun til TV 2.

– Er du skuffet?

– Jeg er veldig skuffet. Denne beslutningen er en massiv feil av rettssystemet som skal beskytte rettighetene til rene utøvere og de fundamentale prinsippene om ren og «fair» idrett

– Et stort tilbakesteg

Arbeidet med de ulike rapportene om det som beskrives som statsstøttet organisert doping i Russland har av mange i antidopingmiljøet blitt omtalt som banebrytende arbeid i kampen for en renere idrett.

At det nå viser seg at det arbeidet rett og slett ikke var godt nok, skuffer Scott.

– Dette er et stort tilbakesteg og slag for hele bevegelsen, sier hun.

– Er du enig med de som hevder at Russland har sluppet billig unna her på grunn av landets posisjon og makt?

– Jeg tror at man må kaste et veldig sterkt lys over sportens mørke hjørner. Tøffe spørsmål må stilles. At udiskutable bevis av et statlig støttet dopingprogram, designet for å lure OL og alle som deltar i lekene, i praksis vil forbli ustraffet, er ikke til å forstå. Hvilken beskjed er det som blir sendt?