TIDLIGERE LANDSLAGSKOMPISER: Per Ciljan Skjelbred har nå gitt seg på landslaget, men spiller til daglig med Rune Almenning Jarstein på Hertha Berlin. Den tyske klubben har tatt i bruk en utradisjonell metode for å følge med på hvordan spillerne har det.
TIDLIGERE LANDSLAGSKOMPISER: Per Ciljan Skjelbred har nå gitt seg på landslaget, men spiller til daglig med Rune Almenning Jarstein på Hertha Berlin. Den tyske klubben har tatt i bruk en utradisjonell metode for å følge med på hvordan spillerne har det. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Hver morgen må Skjelbred og Jarstein svare på fem spørsmål

Hertha Berlin bruker en egen app for å kartlegge dagsformen til spillerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hertha Berlin har tatt i bruk en app som hver morgen sender klubbens spillere fem spørsmål.

De må lagets norske spillere, Rune Almenning Jarstein (33) og Per Ciljan Skjelbred (30), og lagkompisene svare på innen en time.

– Vi får vite hvordan guttene har sovet, om de har vondt i beina eller om de har muskelkramper, sier Hertha-trener Pal Dardai (41) til B.Z. Berlin.

Hver morgen klokken åtte tikker de fem spørsmålene inn på spillernes telefoner. Innen klokken ni må de ha avlevert sine svar.

Dette er spørsmålene:

  • 1. Tretthetstilstand – hvordan har du det akkurat nå?
  • 2. Søvnkvalitet – hvor avslappende var søvnen din?
  • 3. Muskelsmerte – hvordan er kroppens nåværende tilstand?
  • 4. Stressnivå – hvor anspent er du?
  • 5. Sinnstilstand – hvordan har du det?

Svarene avgis på en skala fra en til fem, der en verst og fem er best.

– Handler ikke om å overvåke
Undersøkelsen tar bare 15 sekunder, og klubben mener informasjonen de for hjelper til med å skreddersy et bedre treningsopplegg.

– Vi har svarene innen klokken ni. Da kan vi kontrollere den påfølgende treningen perfekt, og kjenne stressnivået til hver enkelt. Det handler ikke om å overvåke spillerne, sier fysisk trener Henrik Kuchno (43).

Men for at systemet skal fungere er de avhengig av at spillerne kommer med helt ærlige tilbakemeldinger.

– Vi er avhengig av spillernes ærlige mening. Først da kan vi vite hvem som trenger å gjøre mer eller mindre. Så langt har det gått veldig bra. Det gir oss et veldig personlig bilde, og selvsagt vil en familiemann svare annerledes enn en ungkar, sier Kuchno.

Skjelbred har startet alle ligakampene unntatt én denne sesongen. Almenning Jarstein har kun stått over de to siste kampene på grunn av skade, men reservekeeper Thomas Kraft har imponert så mye at tyske aviser spekulerer i at nordmannen kan mistet plassen som førstekeeper når han er spilleklar igjen.