Putin-rådgiver hevder Trump beordret norsk spionoppdrag i Russland

MOSKVA (TV 2): Putin-rådgiver Sergej Markov er ikke i tvil om at Frode Berg har drevet spionasje. Og det på ordre fra Donald Trump.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag fremstilles Frode Berg for forlenget varetektsfengsling i Moskva. Ifølge russiske medier kommer sikkerhetstjenesten FSB til å be om tre nye måneder bak lås og slå for nordmannen.

I kjelleren på en usbekisk restaurant i utkanten av Moskva sitter en dresskledd mann i 50-årene og gir intervjuer på løpende bånd. TV 2 får beskjed om å vente utenfor døren mens det russiske forsvarets TV-kanal Zvezda gjør seg ferdig.

Det går høylytt for seg der inne. Professor Sergej Markov går ikke stille i dørene når han blir bedt om å kommentere sitt yndlingstema: Krigen i Ukraina.

Rådgiver for Putin

Markov er en av Russlands mest kjente samfunnsdebattanter, og fast innslag i paneldebatter på samtlige russiske TV-kanaler. Spesielt når sikkerhetspolitikk står på agendaen.

I tillegg til stillingen som professor ved det prestisjetunge MGIMO-universitet i Moskva, sitter Markov i flere regjeringsoppnevnte råd og kommisjoner. Han regnes også som en av president Vladimir Putins uoffisielle rådgivere innenfor utenrikspolitikk.

I dag har TV 2 bedt ham kommentere spionanklagene mot Frode Berg. Markov er ikke det spor overrasket over saken, men er overrasket over den brede dekningen i norsk presse.

– Vi vet jo at Norge er med i NATO, at Norge motarbeider oss og er med i hatkampanjen mot Russland. Det at NATO-spioner av og til blir fanget her i Russland er ikke uvanlig i det hele tatt. Alt dette er helt normalt. Dere burde ikke være så interessert i dette. Skriv om noe annet!

Sergej Markov mener Norge bør forhandle med Russland for å få Frode Berg løslatt. Foto: Aage Aune
Sergej Markov mener Norge bør forhandle med Russland for å få Frode Berg løslatt. Foto: Aage Aune

– Trump ga ordren

For eksempel om Ukraina, foreslår Markov, der han mener vestlig etterretning med USA i spissen har hjulpet et nynazistisk regime til makten. Markov legger ikke skjul på sin forakt for Vesten og USA i særdeleshet. Nå mener han også Norge er blitt utsatt for amerikansk manipulasjon.

– Regjeringen deres har fått ordre fra Trump og CIA om å spionere mot Russland. Og den ordren har de utført, hevder Markov.

Kirkenes-mannen Frode Berg ble arrestert i Moskva 5. desember. I morgen fremstilles han for forlenget varetektsfengsling.
Kirkenes-mannen Frode Berg ble arrestert i Moskva 5. desember. I morgen fremstilles han for forlenget varetektsfengsling. Foto: Foto: Privat

Ifølge den russiske professoren er det altså USA som bestemmer hva norsk etterretningstjeneste skal gjøre. Og Frode Berg er blitt et direkte offer for dette. Professoren er ikke mye i tvil om at nordmannen faktisk har drevet spionasje i Russland.

– Det hender jo at det blir begått feil. Men hvis de først har arrestert ham, betyr nok det at han har drevet med etterretningsvirksomhet. Og det er ikke overraskende at han drev og spionerte, for det var Trump som ga ordren.

– Innrømmelser kan hjelpe

Berg ble arrestert på åpen gate i Moskva 5. desember i år. De eneste konkrete bevisene sikkerhetstjenesten later til å ha mot nordmannen er 3000 euro han hadde på seg. Ifølge siktelsen hadde Berg til hensikt å sende pengene i posten til en russisk statsborger, i bytte mot hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten.

I hjembyen Kirkenes er det ingen som tror på at pensjonisten og formannen i menighetsrådet har et hemmelig liv som spion. Folk i lokalsamfunnet har engasjert seg sterkt for å få Berg løslatt, og krever at norske myndigheter forhandler med russerne om dette.

Putin-rådgiveren Markov ser ikke bort fra at et forhandlingsfremstøt kan få Berg ut av fengsel. Men norske myndigheter må være beredt til å betale prisen, i form av innrømmelser og løfter.

– Gi oss deres æresord på at dere ikke kommer til å sende flere spioner hit. Det kan hjelpe, sier Markov til TV 2.

TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes, men han har ikke besvart våre henvendelser.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook