Superrobot-brannbilen Spurven skal redde liv

ÅLESUND (TV 2): Dette er Ålesund brannvesen sitt nye superverktøy for å redde liv. Robotbrannbilen «Spurven» sender sylskarpe direktebilder fra røykfylte tunneler eller parkeringshus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arne Sigurd Hansen i Ålesund brannvesen viser frem det som ved første øyekast kan minne om en radiostyrt bil med blålys.

– Dette er en superavansert og meget rask robot på fire hjul som vil være til stor hjelp for oss når det brenner i en tunnel, i et parkeringshus eller i et industrilokale, forteller Hansen, som er avdelingsleder for beredskapsavdelingen i Ålesund brannvesen.

Playstation

Den fjernstyrte enheten med navnet Spurven er utstyrt med flere typer kamera som sender til mannskapet på utsiden, eller til 110-sentralen.

– Spurven gir oss et ekstra sett med øyne inn i et område som er farlig å gå inn i. Vi kan sende ham inn alene og sondere og rekognosere, slik at vi får en oversikt over skadeomfanget, eller vi kan sende ham inn sammen med røykdykkere og være litt i forkant av den, forteller Hansen til TV 2.

Pilot Eirik Istad opererer Spurven ved hjelp av samme styringskonsoll som på Playstation. På en stor skjerm ute i brannbilen «ser» Spurven klokkeklart gjennom røyken via det infrarøde kameraet.

– Her ser du at vi kan lese av på displayet avstanden inn til brannen eller den vi skal redde, og hvor høy temperatur det er på brannen, sier Istad.

LYNRASK: Superroboten Spurven har en topphastighet på over 40 km/t. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2.
LYNRASK: Superroboten Spurven har en topphastighet på over 40 km/t. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2.

Det er Stavanger-firmaet KVS Technologies som har utviklet superroboten etter to dramatiske branner i Gudvangatunnelen. Det var Sunnmørsposten som først omtalte Spurven (bak betalingsmur).

– Idéen fikk vi med utgangspunkt i at brannfolka sto på utsiden av tunnelen hvor røyken veltet ut, og hvor de hadde begrensede hjelpemidler til å sende inn og kartlegge hvor det befant seg mennesker som de selv måtte redde, forteller daglig leder Cato Vevatne.

HMS-tiltak

Ålesund brannvesen er ifølge Vevatne det andre brannvesenet i landet som tar i bruk roboten. Brannvesenet i Stavanger var de første som tok i bruk Spurven.

Dette er brannvesenet i Ålesund sitt nye verktøy for å redde liv og redusere risikoen for brannfolk. Foto: Arne Rovick/TV 2
Dette er brannvesenet i Ålesund sitt nye verktøy for å redde liv og redusere risikoen for brannfolk. Foto: Arne Rovick/TV 2

– Vi har investert i roboten fordi det både vil være med å redde liv og ikke minst for å skåne egne mannskaper for farlige situasjoner. Dette er en rimelig HMS-investering for å begrense at brannfolk eksponeres for røyk eller farlige stoffer, sier Arne Sigurd Hansen.

Brannvesenet i Ålesund har ansvaret for to lange undersjøiske tunneler samt flere store underjordiske parkeringshus.

– Roboten har ubegrenset rekkevidde fordi den har eget nettverk og kan også styres via mobilsambandet. Vi kan også montere på utstyr som gjør Spurven i stand til å identifisere gasser, sier Hansen.