Hangeland etter Sánchez-debuten: – Fullstendig utkonkurrert

Svak innsats og mangelen på en kollektiv angrepsplan gjorde at Manchester United falt igjennom angrepsmessig, mener TV 2-ekspert Brede Hangeland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tottenham - Manchester United 2-0

Onsdag spilte Alexis Sánchez sin første Premier League-kamp i Manchester United-drakten. Med en ukelønn på 5,4 millioner kroner er chileneren ligaens best betalte spiller.

I kampen mot Tottenham var han derimot anonym.

– Sánchez slet litt i denne kampen fordi United ikke har noen kollektiv angrepsplan. José Mourinho står og venter på at noen skal gjøre noe indivudielt brilliant. Det var det ingen som gjorde, og da faller det rett og slett litt igjennom angrepsmessig, sier TV 2-ekspert Brede Hangeland.

Se hans analyse i videovinduet øverst!

– En annen inngang
Åtte minutter ut i andre omgang headet Sánchez ballen inn i hånden på Tottenham-spiller Heung-min Son og ropte på straffe.

— Den treffer rett i armen, så her kunne United hatt straffe, mener Hangeland.

Den nysignerte angriperen fikk også oppmerksomhet da han ble taklet av Totteham-spilleren Dele Alli fem minutter før slutt.

Og det var omtrent det man la merke til av Sánchez.

BLE MEID NED: Fem minutter før slutt ble Sánchez meid ned av Tottenham-spiller Dele Alli.
BLE MEID NED: Fem minutter før slutt ble Sánchez meid ned av Tottenham-spiller Dele Alli. Foto: Ian Kington

— Dette var svakt av han i likhet med resten av laget. Det er vanskelig for en ny spiller å komme inn og bare plutselig briljere for nytt lag, du er avhengig av et slags kollektiv som fungerer, sier Hangeland.

Hans teori går på at det var et forsøk på en ny og mer offensiv spillestil som ble nådestøtet for Mourinhos menn.

— Jeg ser en litt annen inngang til disse toppkampene på bortebane enn det vi har sett fra Mourinho tidligere. Kanskje er det «boosten» med Sánchez som gjør at han er litt modigere i sin inngang her, sier Hangeland.

– Fullstendig utkonkurrert
Han bruker måleverktøy som viser spillernes gjennomsnittlige posisjon for å understreke poenget sitt.

– Hvis vi ser nøye på det, ser vi at det er to backer som er mye med i angrep i Young og Valencia, og masse angrepsspillere sentralt i banen, inkludert Sánchez. Hva er poenget med det? Jo, det eksponerer midtstopperne enormt mye. Jeg ser et United-lag som prøver å spille som Tottenham, men Jones og Smalling viste klare begrensninger i denne kampen sammenlignet med Verthongen og Dawinson Sanchez, mener han.

Hangeland bruker også løpestats. Det kan ofte være misvisende om to lag har totalt forskjellig inngang til en kamp, men i dette oppgjøret var det to lag som prøvde på det samme.

– Det er en enorm forskjell totalt for lagene der Tottenham virkelig løper mer enn United. Og hvis du sammenligner to offensive nøkkelposisjoner ser du at Alli og Eriksen fullstendig utkonkurrerer Sánchez og Martial, som burde ha løpt på samme nivå, sier TV 2-eksperten.

Etter det mislykkede forsøke på en offensiv inngang til toppkampen, tror TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller at det er en fare for at Mourinho går tilbake til en ultradefensiv strategi bortekampene mot topplag.

– Det kan tenkes, absolutt. Nå hadde de en offensiv inngang på kampen mot Arsenal, der de presset høyt og sto på. Det funket. Onsdag hadde de en dårlig start. Jeg tror det preget veldig mye, sier han.

– Vant til en mur
Brede Hangeland mener Manchester Uniteds stopperpar viste store svakheter da de ikke lenger hadde den beskyttelsen de var vant med.

– Smalling og Jones er vant til å stå der godt beskyttet med en mur foran seg. Da er det mye lettere å spille forsvar enn som det så ut her. Da stilles det større krav til avgjørelser, bevegelighet og ikke å gjøre feil som det Jones gjør på selvmålet. Der falt de litt igjennom for meg, sier han.

Stamsø Møller mener likevel at det er langt flere som må få skylden.

– Det er jo også skylden til de offensive spillerne. Hvis man tenker at om Sánchez, Martial, Pogba, Lukaku og alle disse hadde skapt mer og trykket den veien, så hadde de ikke blitt satt på de store prøvene. Jeg mener det er derfor Manchester City sine stoppere nå ser ganske bra ut, der de forrige sesong ble offer for mange flere kontringer. Jeg vil ikke si stopperne til United har mest skyld. Det er en kollektiv greie. Mourinhos fotball er satt opp veldig mye sånn at man er avhengig av individuell kvalitet offensivt. Det satt ikke mot Tottenham, og da blir det dårlig, sier han.

Neste kamp for Manchester United er hjemme mot Huddersfield lørdag 3. februar kl. 16:00, og den sendes på TV 2 Sport Premium.