Pappaen til Amalie (14) fikk hjerneslag:

– Jeg er lykkelig fordi han lever, men i sorg fordi han aldri blir helt som før

Da Amalie bare var 11 år ble pappaen brått veldig syk av hjerneslag. Og hun visste ikke om han kom til å overleve.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amalie Røseth (14) beskriver seg selv som en skikkelig pappajente. De to fant alltid på mye gøy sammen før han ble syk.

– Han hadde så mye energi. Han var med på alt, og det var mye lek. Han ble liksom aldri lei. Vi hadde sånne far-datter fredager, hvor vi var på skitur eller bowling og sånne ting, forteller 14-åringen da hun gjester God morgen Norge.

Så raknet plutselig livet for familien på fire. Den aktive pappaen fikk hjerneslag da han bare var 39 år gammel.

Amalie var 11 år, og lillesøsteren Mathilde var bare tre år da han ble syk.

– Det var veldig hardt, det tæret på. Jeg var konstant redd for hva som skulle skje. Og jeg tenkte mye på om han kom til å overleve eller ikke.

Den rørende telefonsamtalen

Amalie forteller at skolen ble et fristed for henne. Hun bestemte seg også for å reise på leirskole sammen med vennene sine, selv om pappaen lå på sykehuset og var alvorlig syk.

– Da kunne jeg rømme litt vekk fra det. Jeg fikk komme vekk litt, og fikk tenkt på noe annet.

PÅ TUR: Amalie på tur med pappaen sin, Rune. De er glad i å være ute i naturen og tilpasser aktivitetene ut i fra pappaens dagsform. Foto: Privat
PÅ TUR: Amalie på tur med pappaen sin, Rune. De er glad i å være ute i naturen og tilpasser aktivitetene ut i fra pappaens dagsform. Foto: Privat

Mens hun var på leirskolen fikk hun endelig en telefon fra pappaen. Det var første gang hun hørte ham prate etter hjerneslaget.

– Det var så fint. Det var så fin følelse. Jeg hadde gått rundt og vært redd for at han skulle dø. Det å få høre stemmen hans, å vite at han var frisk nok til å snakke med meg, det var veldig betryggende. Da kunne jeg endelig tenke at han kom til å overleve og slappe litt mer av, forteller hun.

Ensom tid

Allikevel forteller hun at dette var en ensom tid for henne og lillesøsteren.

– Da pappa ble syk, så mistet vi jo mamma på en måte også. Hun måtte jo være så mye på sykehuset, så mormor og morfar tok hånd om oss. Men lillesøsteren min var bare tre, og det var vanskelig for oss begge fordi vi savnet mamma og pappa veldig mye.

MESTRING: Rune var bare 39 år da han ble rammet av hjerneslag. Nå velger familien å fokusere på alle framskritt og feirer hver lille seier. Foto: Privat
MESTRING: Rune var bare 39 år da han ble rammet av hjerneslag. Nå velger familien å fokusere på alle framskritt og feirer hver lille seier. Foto: Privat

Nå har det snart gått fire år siden pappaen, Rune, fikk slag. Familien feirer all framgang, men må fortsatt ta hensyn til at han har såkalte «usynlige senskader».

– Du ser ikke at han er syk og mange tror han har blitt helt frisk. Men vi må hele tiden tilpasse oss, forteller mamma og kone, Janette Røseth.

Hysjet på venner

Han sliter med «fatigue». Og ting som lys, lyd og stress er noe han takler dårlig.

– I syvårsdagen til Mathilde lagde alle jentene mye lyd og de lekte og hadde det kjekt. Men da så jeg at Mathilde ble veldig rar i ansiktet og begynte å hysje på dem. Da måtte vi si til henne at dette går helt fint, det er bursdagen din og pappa kan ta seg en hvil i kjelleren hvis han må det, forteller mammaen.

Hun forteller videre at han har veldig lyst til å være den pappaen han egentlig er.

– Han har lyst til å leke med ungene og være med fra han står opp til han legger seg. Så har han en kropp som ikke lenger har lyst til å være med han på det.

Mye støtte i andre familier

De har valgt å fokusere på all mestring og framgang.

– Jo nærmere vi kommer det som var, jo bedre er det. Vi prøver å gjøre de samme tingene, men vi gjør det i et annet tempo. Vi gjør det ut fra hans dagsform. Er vi på ferie og i Legoland, som vi var i fjor, så er dagen der ferdig hvis hans fatigue slår inn.

De fire har funnet mye støtte i andre familier som har opplevd det samme.

FERIETUR: De ønsker å gi familier muligheten til å reise på tilrettelagt ferie sammen, på tross av at det er sykdom i familien. I fjor fikk syv familier muligheten til å reise til Sirdal Huskyfarm. Foto: Marius Harlem
FERIETUR: De ønsker å gi familier muligheten til å reise på tilrettelagt ferie sammen, på tross av at det er sykdom i familien. I fjor fikk syv familier muligheten til å reise til Sirdal Huskyfarm. Foto: Marius Harlem

– Da føler man seg ikke så alene. Jeg tenkte i starten, hvorfor rammer dette oss? Det er så urettferdig. Selv om det kanskje høres litt fælt ut, så er det også mye trøst og håp i å møte andre barn som opplever det samme, forteller Amalie.

Kunstprosjekt for å hjelpe andre

Prosjektet «Hjerne for kunst» er en kunstutstilling i regi av Janette Røseth og venninnen Ellen Hamre.

De har fått donert kunst fra en rekke kjente kunstnere. Gjennom utstilling og lodd skal de samle inn penger til et ferieprosjekt.

Målet er at familier i samme situasjon skal få reise på en tilrettelagt ferie sammen til sommeren.

– Vi håper at vi skal ta med oss ti familier i år. Det er så fint å være sammen med andre. Det er viktig å få nye og gode opplevelser på tross av at man har sykdom i familien. I fjor var syv familier på et husky-senter og det er så fint å se hvordan alle barna finner hverandre og har det kjekt sammen uavhengig av alder, forteller Røseth.

Dette er foreløpig kun et tilbud for familier i Rogaland. Men målet er at det skal bli et prosjekt som blir satset på landet over.