KAN GLISE: Alexander Legkov (midten) fikk medhold i anken om OL-utestengelse. Her sammen med Maxim Vylegzjanin og Ilja Tsjernousov under Sotsij-lekene. Legkov og Vylegzjanin beholder også medaljene fra Sotsji-OL.
KAN GLISE: Alexander Legkov (midten) fikk medhold i anken om OL-utestengelse. Her sammen med Maxim Vylegzjanin og Ilja Tsjernousov under Sotsij-lekene. Legkov og Vylegzjanin beholder også medaljene fra Sotsji-OL. Foto: Matthias Schrader

Legkov og 27 russere nådde frem med anke, men er ikke garantert OL-plass

– Til slutt seirer rettferdigheten, sier russisk landslagstrener etter at 28 russere fikk medhold i anken i Idrettens volgiftsrett (CAS).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alexander Legkov og 27 andre russiske utøvere har fått medhold i anken av straffen de er ilagt av Den internasjonale olympiske komité (IOC) etter OL i Sotsji i 2014.

– Et slag i trynet
Idrettens voldgiftsrett (CAS) har behandlet anken til 39 russere, hvorav 28 av dem nå har fått sanksjonene strøket. Dermed blir resultatene fra Sotsji stående for de aktuelle utøverne og Legkov og Co. kan i utgangspunktet være aktuelle for å delta i OL.

– Dette er den beste dagen jeg har opplevd på 14 dager. Jeg gleder meg på vegne av utøverne og til slutt så seirer altså rettferdigheten, sier Russlands landslagstrener Markus Cramer til TV 2.

Se hele listen over utøverne her (ekstern lenke)!

Blant de aktuelle utøverne som nå får sanksjonene strøket er langrennsprofilene Legkov, Maxim Vylegzjanin og Jevgenij Belov.

– Det er ennå for tidlig å si noe om noen av disse løperne blir å se i OL. Ingen av disse løperne er jo ikke invitert av IOC til OL, og vi begynner å få dårlig tid, men jeg håper det går i orden, sier Cramer.

Ikke garantert OL-plass
Det er nemlig ikke er sikkert at de 28 russerne kommer til å bli invitert til lekene i Pyeongchang som starter om i overkant av én uke. Russland som nasjon er fremdeles utestengt, og det er derfor opp til IOC å invitere utøverne som oppfyller deres kriterier.

– At man ikke blir sanksjonert betyr ikke automatisk rett til invitasjon. I denne kontekst er det også viktig å understreke at på pressekonferansen insisterte CAS' generalsekretær at "det ikke betyr at disse 28 utøverne er uskyldige", heter det i en pressemelding.

IOC sier også at dette kan komme til å få en alvorlig innvirkning på den fremtidige kampen mot doping, og at man vil vurdere en eventuell anke når all dokumentasjon er lagt frem.

Gerhard Heiberg, IOC-æresmedlem, vet ikke hva resultatet blir, men er skuffet over frikjennelsen.

– Dette er et slag i trynet for oss. Men når du da spør hva som skjer videre, så vet jeg ikke, sier Heiberg til TV 2.

– Idretten er maktesløs
Torsdagens nyhet slår ned som en bombe i idrettsverden. Flere stiller seg spørsmålet hvordan utøvere kan frikjennes etter grundig dokumentasjon av utstrakt doping i McLaren-rapporteren, men Mads Kaggestad er ikke overrasket. Mangelen på juridiske beviser er helt avgjørende i behandlingen av sakene.

– Det er en ekstremt komplisert sak hvor de mangler juridiske bevis som kan utestenge dem. Idretten sliter med å etterforske og komme med nok bevis i en sånn sak som gjør at man kan komme med denne type sanksjoner. Idrettens antidopingarbeid er rigget for positive og negative prøver, sier TV 2s ekspert Mads Kaggestad.

– McLaren rapporten er tydelig, og man har gode vitneutsagn, men det holder ikke juridisk. Idretten er maktesløs mot et sånt system som det er snakk om i Russland-sakene. Dette er en seier for russisk idrett, sier TV 2s ekspert Mads Kaggestad.

Og jubelen er høy i russisk idretten, skal man tolke skipresident Jelena Välbe.

– For oss er dette en liten seier. Vi skal nå kjempe det vi kan for at disse utøverne som fikk medhold av CAS, skal få delta i de olympiske leker i Korea, sier Välbe til TV 2.

– Hvordan ser du på muligheten for å nå frem, altså at de 28 russerne kan få delta?

– Vi har dårlig tid, men vi gir ikke opp.

– Jeg forventer at IOC aksepterer CAS’ avgjørelse og gir dem (utøverne) betingelsesløs rett til å delta i det kommende OL, sier den russiske sportsministeren Pavel Kolobnev til nyhetsbyrået TASS.

– Vi er veldig glade på utøvernes vegne, sier Dmitrij Peskov, talsmann for Russlands president Vladimir Putin.

– Ingen grunn til å klage
CAS mener ikke det er grunnlag for å utestenge de 28 russiske utøverne fra OL og begrunner det med manglende bevisgrunnlag. CAS fastslår samtidig at elleve andre russere som har anket sin livstidsutestengelse, bare blir utestengt fra OL i Pyeongchang. Utestengelsene kom i kjølvannet av den hardtslående McLaren-rapporten som avdekket statsstyrt doping i Russland.

– Panelet har allerede hørt fra flere ekspertvitner om DNA og tekniske undersøkelser av utstyr for urinprøver, samt andre vitnemål, blant dem fra doktor og dopingvarsler Grigorij Rodtsjenkov og professor Richard McLaren som ansvarlig for McLaren-rapporten, heter det i en pressemelding ifølge NTB.

Gjennom sin advokat sier Rodtsjenkov at han har bidratt med bevis som er verifisert. Han omtaler avgjørelsen som "et fullstendig slipp ut av fengsel-kort".

– Dette oppfordrer jukserne, gjør det vanskeligere for rene utøvere å vinne, og det gir nok en gang et gevinst for et korrupt system generelt, og spesifikt Putin, skriver Jim Walden.

Kaggestad mener at så lenge regelverket er bygget opp som i dag, har ikke man noe man skulle ha sagt på at de aktuelle utøverne nå får medhold i ankene sine. En fullstendig utestengelse av Russland som nasjon er eneste vei dersom man vil ha et OL uten russere, mener han.

– Man snakker om rettsprinsipper, men det er ikke en menneskerett å få delta i OL. Det er en konkurranse og lek, men da må man ha regler. Her virker reglene å være brutt. Man har beskyttet dopede utøvere, og man har ikke et antidopingarbeid som er troverdig. Det er ikke en gang WADA-godkjent, sier Kaggestad, som ikke tror torsdagens nyhet kommer til å skape furore i vintersports-sirkuset.

– Russland har beskyldt antidopingarbeidet for å være vestlig orientert. Dette viser at CAS er opptatt av det juridiske og er svart/hvitt på det. Det er sånn det skal være på godt og vondt. De rene utøverne som er forbannet, har ikke så mye de skulle sagt. Det er slått fast fra høyeste hold at sånn er reglene.

Ustjugov fikk OL-nei
Russland som nasjon er utestengt fra lekene i Sør-Korea, men 169 russiske utøvere er likevel tatt ut. Disse er godkjent av Den internasjonale olympiske komité (IOC) som rene utøvere, og får lov til å konkurrere under nøytralt flagg som «Olympic Athlete from Russia».

Nå gjenstår det å se om listen blir utvidet med enda flere navnt.

Blant de mest profilerte utøverne som ikke oppfylte kravet til IOC, er langrennsstjernen og forrige års VM-konge Sergej Ustjugov.

– Jeg vil tro at dagens nyhet styrker hans sjanser for å delta. Jeg er ikke sikker på saken hans, men den må jo gjennom CAS. Jeg vil tro at det går an å hastebehandle disse sakene og at det er skapt en presedens nå, sier Kaggestad.

OL starter med åpningsseremoni i Pyeongchang 9. februar.