Mariella ble fanget av gjelden: – Du forstår at det ikke er noen vei tilbake

Nordmenns gjeld øker og øker og mange mener det er for lett å ta opp store lån. Mariella Rove ble gjeldsslave etter å ha tatt opp lån hun ikke klarte å betjene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere norske husholdninger tar opp mer gjeld enn tidligere. Tall som kom fra Statistisk sentralbyrå onsdag viser at nordmenns gjeld de siste årene har økt med 6,5 prosent, til hele 3262 milliarder kroner.

I gjennomsnitt skylder hver og én av oss nå 620.000 kroner.

Mariella Rove fra Sandefjord er en av mange nordmenn som har erfart hvordan det kan gå når man ender med for stor gjeld.

Hun synes fortsatt at det er sårt å prate om økonomi. I flere år var hun gjeldsslave og hadde opp mot åtte kredittkort og flere forbrukslån.

Det hele begynte med ett kredittkort til bensin og ett til mat, men så skled det ut.

– Vi tok Sverige-turer på kreditt, så tok vi reiser på kreditt. Vi betalte hele tiden de kredittkortene som vi hadde gjeld på, men gjelden bare økte og økte. Så tok vi nye gjeld og nye forbrukslån for å dekke opp de kortene igjen, sier hun.

Det endte med hun og den daværende ektemannen tok kontakt med TV 3s program Luksusfellen. Dette ble en skikkelig vekker.

– Ualminnelig høy gjeld

Mange økonomer er bekymret over at nordmenns gjeld har økt mer enn forventet.

– Vi har en ualminnelig høy gjeld i forhold til inntektene våre, både i forhold til vår egen historie og når vi sammenlikner med andre land. Historien viser også at etter at gjelden har økt mye, så er det en fare for at noen har lånt i meste laget og at økonomien etterpå går dårligere, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.

Mange mener det er for lett å låne penger. Bare ved hjelp av noen få tastetrykk på mobilen kan man låne store summer.

Daglig leder i Sbanken, Magnar Øyhovden, forstår at det for noen kan være en utfordring at det er så lett å låne penger, men påpeker at dette gjør bankhverdagen enkel for de fleste.

– Heldigvis har vi tilgang på god informasjon om kundene våre. I Norge har vi veldig god innsikt i ligningsdata og vi har også veldig god oversikt over verdiene i de objektene som blir belånt, sier han.

Alvorlig

Finansminister Siv Jensen synes det er alvorlig at gjelden hos husholdningene stiger så mye mer enn inntektene gjør.

– Det er jo særlig de husholdningene som har høye lån og dårlig betjeningsevne som får utfordringer hvis det skulle skje noe uforutsett eller hvis rentene stiger, sier hun.

Jensen understreker at bankene har plikt både til å rådgi kundene sine og til å fraråde dem å ta opp lån de ikke kan betjene.

– I tillegg har vi jo en boliglånsforskrift som har strammet inn på regelverket. Så må vi heller ikke glemme at både du og jeg og andre som søker lån i bankene også har et personlig ansvar for å ikke låne mer enn vi faktisk kan betale tilbake. Og det er jo særlig viktig når vi nå vet at det lave rentenivået ikke kommer til å vare, sier hun.

Begynte å overse gjelden

Mariella Rove forteller at man til slutt kommer til et punkt hvor man begynner å overse gjelden.

– Vi visste at vi ikke på noen måte kunne klare å komme oss ut av den fella som vi selv hadde satt oss i, uten at vi var nødt til å selge alt det vi hadde opparbeidet oss gjennom år, sier hun.

– Du kommer til et punkt der du forstår at det ikke er noen vei tilbake, men da er det allerede for sent, legger hun til.

Mariella beskriver det som en sirkel man ikke klarer å komme seg ut av og kampen for å betale ned gjeld og kredittkort ble bare større og større. Hun synes det er skremmende hvor lett det er å havne i gjeldsfella.

– Jeg som har vært gjennom en sånn luksusforandring synes fryktelig synd på de som sitter i en sånn felle og som går inn i en sånn felle, for en dag må du faktisk betale alt dette tilbake igjen og det gjør vondt, sier hun.

I dag har ikke Mariella lenger kredittgjeld og bruker kun sine egne penger.

– Det å måtte selge biler, å måtte selge hus, å måtte selge tingene våre, var en veldig vanskelig prosess. Men det å få betalt ut den gjelden som hadde tynget oss i hele ekteskapet vårt, det var veldig deilig, sier hun.