Lekestue for nykomponerte Arsenal:

– Det er fotballestetikk fra øverste hylle

Tre målgivende av Henrikh Mkhitaryan, debutscoring av Pierre-Emerick Aubameyang og hat trick av Aaron Ramsey.
Arsenals nye angrepsrekke knuste Everton.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se høydepunktene i videovinduet øverst!

Arsenal-Everton 5-1

Både Pierre-Emerick Aubameyang og Henrikh Mkhitaryan var med fra start - og markerte seg - da Arsenal ydmyket Everton med 5-1-seier lørdag.

Aaron Ramsey scoret hat trick for Arsène Wengers menn, og i den nykomponerte Gunners-angrepsrekken fikk også begge de to nyervervelsene leke seg.

Aubameyang debuterte med scoring, mens Mkhitaryan i sin første Arsenal-kamp fra start serverte tre målgivende pasninger, hvorav den midterste var til nettopp Aubemeyang.

– Det er fotballestetikk fra øverste hylle, sa Erik Thorstvedt da han kommenterte Arsenals angrepsspill forut for åpningsmålet i TV 2-studio i pausen.

Aubameyang, som var usikker forut for kamp på grunn av sykdom, var lykkelig etter kampslutt. Det samme var lagkamerat Ramsey, som gleder seg til fortsettelsen.

– Hvis det ikke er ham på 100%, har vi virkelig en spiller på gang her, sa Ramsey.

Også Mkhitaryan var fornøyd etter hjemmedebuten på Emirates.

– Det var veldig bra. Vi må fortsette å gjøre det samme de neste ukene, sa den tidligere Manchester United-spilleren.

– Sett under ett var vi veldig gode i første omgang. Vi klarte ikke å holde det oppe, men det er naturlig. Jeg er fornøyd med prestasjonen, sier Arsenal-manager Arsene Wenger.

– De spillerne som kom inn så det ut som det ut som om de har spilt hos oss lenge. De har den samme bevegeligheten.

Han var fornøyd med Aubameyangs prestasjoner, spesielt siden han har vært syk i oppladningen til kampen.

– Han er ikke helt kampklar, men man så kvalitetene hans og hans avslutningsferdigheter, sier Wenger.

Den nykomponerte angrepsrekken lekte seg
Kun drøyt fem minutter var spilt da det nye Arsenal-angrepet lyktes optimalt. Mesut Özil spilte Aubameyang, som chippet til Mkhitaryan. Armenerens mottak var perfekt, før han deretter slo et presist innlegg som Aaron Ramsey kunne dunke i nettet fra kloss hold.

– Det er de gode gamle vennene fra Borussia Dortmund som finner åpningene, og i enden av innlegget er Aaron Ramsey. Han kan bare sette foten til. Aubameyang og Mkhitaryan er i gang, sa TV 2s kommentator Simen Stamsø Møller.

Arsenal scoret tre før 19 minutter var spilt
Arsenal dominerte fullstendig, og allerede før kvarteret var spilt satt den igjen for vertene. Et hjørnespark fra Özil fant veien til hodet til Skhodran Mustafi, som stusset bakover i feltet. På bakerste stolpe hadde både Laurent Koscielny og Aubaymeyang luktet hva som skulle skje, og førstnevnte satte 2-0 i nettet helt uforstyrret.

Under fem minutter var spilt da de røde scoret igjen. Aaron Ramsey fikk avslutte relativt upresset fra distanse, og ballen gikk via Everton-debutant Eliaquim Mangala. Det var nok til at Jordan Pickford ble satt ut av spill, og dermed hadde vertene nettet sitt tredje for kvelden allerede før 19 minutter var spilt.

– Arsenal leker seg. De herjer med Everton. Det bare renner inn. Den er innom ulykksalige Mangala. Dette ser ut til å bli en nydelig dag på jobben for Aaron Ramsey og for Arsène Wenger, kommenterte Stamsø Møller.

Walcott burde scoret - det samme burde Aubameyang
Tidligere Arsenal-spiller Theo Walcott spilte bortekamp på Emirates for første gang, og burde scoret etter drøyt 26 minutter. Han dro seg fri fra Nacho Monreal etter en kontring, men heroisk forsvarsspill av Skhodran Mustafi fikk blokkert forsøket fra spilleren som var Arsenals eiendom fra 2006 til januar i år.

Drøyt fem minutter senere var det debutant Aubameyangs tur til å være nære. Han ble foret av Özil og satte fart i bakrommet. Til tross for at touchene ikke var de beste, fikk han omsider avsluttet fra litt skrått hold, men skuddet gikk rett på Pickford som reddet.

Så kom offsideplassert Aubameyangs første i Arsenal-drakt
Noen få minutter senere skulle nysigneringen dog vise hva som bor i ham, og selvsagt var det med eks-lagkameraten fra Dortmund Mkhitaryan at det skulle bli fullklaff. Arsenals nye nummer sju foret den nye nummer 14 med en enkel stikker, og alene med Pickford valgte denne gang Aubameyang å chippe ballen i en leken bue over burvokteren. Reprisene viste at målscoreren var i klar offsideposisjon, men det ble det aldri vinket for.

– Han slår selvfølgelig til. Hvis noe stod skrevet i stjernene denne lørdagskvelden i Nord-London, så var det jo nettopp Mkhitaryan til Aubameyang og mål, men man får si at det er en graverende feil av assistentdommer. Det er jo en soleklar offside i forkant, kommenterte Stamsø Møller.

– Det er ekstremt vakkert, selv om linjevokteren ikke helt holder standarden, sa Thorstvedt i studio.

Like etterpå traff Nacho Monreal stolpen etter et hjørnespark, men Arsenal måtte nøye seg med 4-0 halvveis i det kommentator Stamsø Møller omtalte som en «utrolig» omgang.

Stolpetreff og scoring fra Everton etter hvilen
Drøyt fem minutter etter pause var det gjestenes tur til å treffe stolpen, i en omgang de startet betydelig bedre enn den første. Walcott slo inn fra høyre, og Oumar Niasse kastet seg fram og fikk en tå på ballen. Avslutningen fra den tidligere Brann-spissen traff imidlertid kun aluminiumet bak Cech, men Niasse selv traff burvokteren. Etter ett minutts tid ble det dog klart at Arsenals bakerste mann foreløpig kunne fortsette.

En som ikke fikk fortsette var Theo Walcott, som forlot banen til applaus fra hele Emirates da en time var spilt. Hans erstatter Dominic Calvert-Lewin skulle markere seg nesten umiddelbart, da han stanget 1-4 i nettet kun fire minutter etter at han kom på banen.

Noen små minutter etter det igjen ble så Cech allikevel byttet ut, til fordel for David Ospina. Det så ut til å dreie seg om en smell, som altså oppstod i duellen med Niasse tidligere i omgangen.

Ramsey (og Mkhitaryan) fullførte hat trick
Da drøyt kvarteret gjenstod, kom så Arsenals femte scoring. Henrikh Mkhitaryan slo nok en gang inn fra høyre, mens Aaron Ramsey var iskald inne i boksen. Duoen kopierte dermed sine bidrag fra oppgjørets første scoring, og involveringene betød også et fullført hat trick i scoringer for Ramsey og et hat trick i målgivende fra hjemmedebutant Mkhitaryan.

– Dette er ikke hverdagskost, sa TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre om Mkhitaryans assist-show etter kampslutt.

Hat tricket var Ramseys første for Arsenal i Premier League, og ifølge Opta er han den 20. spilleren som har scoret hat trick for Arsenal siden ligaens oppstart (med det navnet) i 1992/93. Ingen andre klubber har hatt flere spillere som har notert seg for hat trick i Premier League-historien. Det er også første gang siden mai 2013 (Santi Cazorla med fire mot Wigan) at en spiller har levert mer enn to målgivende pasninger i en Premier League-kamp.

– «From Dortmund with goals» oppsummerte Simen Stamsø Møller da han takket for følget fra kommentatorplass, med soleklar henvisning til de nye stjernene i Arsenals offensive arsenal.

Scoringen var også den siste i oppgjøret, og Arsenal har dermed gjort sin del av jobben i kampen om topplasseringene i Premier League denne runden.