Det ser kanskje ikke så spektakulært ut for Kari og Ola Nordmann, men ett av drikkehornene som står til utstilling på Nationalmuseet i Danmark har en helt spesiell betydning for Norge.

– Dette er et objekt som er hinsides verdi, sier utenrikspolitisk forsker og kommentator Asle Toje til TV 2.

Mye tyder på at hornet tilhørte dronning Margrete, som ble gift med norske kong Håkon 6. i 1363.

Hun var den aller siste dronningen i Norge før vi mistet landet til danskene i 1380.

Hornet havnet i København i 1720, og nå vil Toje ha det tilbake til Norge.

– Det er viktig fordi det finnes veldig få levninger fra de norske kongene fra middelalderen. Det finnes ingen norsk krone eller septer. Dette drikkehornet er en av de veldig få tingene som vi kan knytte direkte til en norsk middelalderkonge, sier han.

Viktigere for Norge enn Danmark

Seniorforsker ved det danske nasjonalmuseet Vivian Etting forteller at mye tyder på at dronning Margrete brukte hornet ved offisielle velkomster.

– Det blir kalt «Det norske kongehornet» og det gjør det fordi det har det norske kongevåpenet med en løve som holder en øks, forteller hun.

KONGSHORNET: Dronning Sonja studerer Det Norske Kongehorn på det danske Nationalmuseet.
KONGSHORNET: Dronning Sonja studerer Det Norske Kongehorn på det danske Nationalmuseet. Foto: Terje Bendiksby

I løpet av de 434 årene danskene regjerte over Norge, havnet mange klenodier fra den norske kulturarven i Danmark fordi danske tjenestemenn tok deg med seg hjem.

Det norske kongshornet, med sine 17 centimeter i diameter, er én av disse gjenstandene.

Fredag forrige uke lanserte Asle Toje idéen om å få kongshornet tilbake til hjemlandet, i Morgenbladet.

Kan lånes ut

– Hvis de finner det i sitt hjerte så tror jeg at de fleste nordmenn ville synes at det var veldig hyggelig om vi kunne få tilbake dette hornet i tide til at det nye nasjonalmuseet åpner i 2020. For dette er et objekt som er mye viktigere for Norge og den norske nasjonen enn hva det er for Danmark, sier Toje til TV 2.

Ifølge visedirektør ved det danske Nationalmuseet, Camilla Mordhorst, er det ikke opp til museet å bestemme om Asle Tojes ønske går i oppfylelse.

Hun sier til danske TV 2 at museet vil se velvillig på å låne ut hornet til Norge, men om vi skal få tilbake kongshornet for godt, må beslutningen tas på politisk plan.

– En gjenstand har jo flere betydninger. I dette tilfellet har det en dansk versjon og en norsk versjon. Hvis det virkelig betyr mye for deres utstilling vil vi selvfølgelig se velvillig på en låneanmodning, sier Mordhorst til dansk TV 2.