Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange nordmenn elsker å tilbringe kvalitetstid i skiløypa om vinteren. Lenge har smørefrie ski vært normen, men de siste årene er det en ny type ski som har skutt opp i popularitet; nemlig felleski. Men hva er egentlig en felleski?

– En felleski er en ski som har en fell med hår integrert i skien, slik at du slipper å bruke smørning når du skal ut og gå på ski, forteller skiansvarlig hos sportsbutikken Milslukern, Aslak Berglund.

Fischer best på gli

TV 2 hjelper deg har testet to modeller fra merkene Madshus og Fischer opp mot hverandre. Fra begge skimerkene er både et par i kategorien dyr, og billigere alternativ testet.

Bjørn-Erik og Eva er spente på hvor gode felleskiene er. Foto: TV 2 Hjelper Deg
Bjørn-Erik og Eva er spente på hvor gode felleskiene er. Foto: TV 2 Hjelper Deg

For å hjelpe oss med dette har vi fått hjelp av skitrenerne Eva Bergman Kvamme og Bjørn-Erik Dørstad. De er trenere for Kjelsås Langrenn, og legger mange timer i skisporet hver uke. Gjennom to ulike utfordringer har de sjekket hvilke ski som gir best gli, og hvilke som har best feste.

Gli-testen starter på toppen av en bakke på Linderudkollen, og testpersonene glir ned bakken uten hjelp av staver. Deretter markerer de hvor langt de kommer.

Både Eva og Bjørn-Erik hadde best gli på de dyre skiene, men det var den dyre modellen Fischer Carbon begge gled lengst med.

Resultater:

Våre testpersoner, Eva og Bjørn-Erik, testet fire par ski hver, både billige og dyre.

Best gli:

Eva: Fischer Twin Skin Carbon

Bjørn-Erik: Fischer Twin Skin Carbon

Best feste:

Eva: Fischer Twin Skin Pro

Bjørn-Erik: Madshus Nordmarka Classic Carbon Intelligrip

Disse skiene ble testet:

  • Madshus Redline Carbon Classic Intelligrip, 7500 kr.
  • Fischer, Twin Skin Carbon, 6500 kr.
  • Madshus Nordmarka Classic Carbon Intelligrip, 4000 kr.
  • Fischer, Twin Skin Pro, 3200 kr.

(Alle priser er veiledende priser)

Billig skiller seg ut på feste

Det var de billige skiene begge testpersonene klarte å gå lengst i oppoverbakke med uten å måtte ty til å fiskebein. Bjørn-Erik gikk lengst med Nordmarka-skiene fra Madshus (4000 kr), og kortest kom han med Fischer Carbon (6500 kr) som glapp nesten 10 meter bak Nordmarka.

– Man må jobbe litt mer for å få godt feste med de dyrere alternativene, så de krever nok litt mer teknikk, sier Bjørn-Erik.

Eva, derimot, hadde jevnere resultater, men gikk lengst med Fischer Pro (3200 kr) og glapp raskest med Madshus Redline (7500 kr), rundt 4,5 meter bak de beste.

Èn felles favoritt

Det var mange jevne resultater, men det var de billigste skiene fra Fischer, Fischer Twin Skin Pro, begge testpersonene likte best.

Det var dette paret de mente ga best best glid og feste kombinert. Når det kommer til forskjell på billig og dyr var dyrest sammenlagt best på gli, og billig var best på feste.

De billigste holder absolutt bra nok for vanlige mosjonister, avslutter Eva.