Kjøttfri middag med gratinert blomkål – fri for egg, melk og gluten
Visste du at blomkålen opprinnelig kommer fra Kypros? Etter den kom til Norge et sted mellom 1500- og 1600-tallet har den vært en stor favoritt i det norske kjøkken – og kan brukes til så mangt!
Gratinert blomkål servert med kokt fullkornsris, byggryn eller et annet fullkornsprodukt.
Til 2-3 personer trenger du:
- 1 stort blomkålhode eller 2 små/mellomstore blomkålhoder
- 3 ss rapsolje
- 3 fedd hvitløk
- 2-3 ts finhakket frisk ingefær (3 ts sterk på smak)
- ¾ ts chilipulver
- ½ ts malt muskatnøtt
- ½ ts gurkemeie
- ½ ts malt spisskum
- salt
- 1 ss tomatpure
- 2 1/2 - 3 dl hermetiske tomater (1 boks )
- 1 boks kokosmelk
- frisk koriander
- kokt byggryn eller fullkorns ris til servering
Varm stekeovn til 180ºC .
Rens blomkål for grove blader og stilker.
Varm olje til middels varm i en stekepanne. Tilsett hvitløk og frisk ingefær, og la surre uten å ta farge (ca. 1-2 min). Hell over de tørkede, malte krydderne og la trekke ca 1 minutt. Deretter tilsettes tomatpuré. Rør om og la trekke i 1-2 minutt. Hell i de hermetiske tomatene og kokosmelken, og bland godt sammen under oppkoking. La småkoke i 8-10 min uten lokk.
Mens sausen koker, legg i blomkålhodene i en vid gryte/ildfast fat med lokk. Fordel tomatsausen over blomkålene slik at den fordeler seg godt inni og rundt blomkålen.
Legg på lokket og sett gryten/fatet i varm stekeovn i ca 1 time.
Ta av lokket og stek videre til blomkålen er mør. Server med kokte byggryn/byggris, fullkornscoscos eller superris.
Dessert: Vaniljekesam med korn og appelsin.
Stek kornblanding (frokostkornblanding med tørket frukt) i litt smør, og eventuelt honning.
Avkjøl.
Legg lagvis med vaniljekesam og kornblanding i et glass. Avslutt med frukt eller bær; for eksempel appelsinbåter uten skall.