Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pasienten ved sykehuset skal ha være dårlig til bens, uten tilsyn og i rullestol da ulykken skjedde.

Det var NRK som først omtalte saken.

Røyke

Mannen i 60-årene, som var pasient ved sentralsykehuset i Førde, skulle trolig ut og røyke ved hovedinngangen til sykehuset da han trillet feil. Det ble vurdert at mannen var skikket til å ferdes på sykehuset alene, uten tilsyn.

Mannen skled ut gjennom en åpen dør til etasjens rømningsvei. Pasienten falt deretter utfor en trapp og døde av skadene dagen etter.

– Han satt i en rullestol ved kveldsmaten, og uten tilsyn i 15 minutter. Og da hører personalet plutselig bråk, og finner ham i bunnen av en trapp som egentlig er en rømningsvei, sier fagdirektør i Helse Førde, Kristine Longfellow, til TV 2.

Hendlesen er meldt til Helsetilsynet, politiet, Fylkesmannen og Arbeidstilsynet.

– Det er et alvorlig avvik, og da må vi selvfølgelig inn og vurdere hvilke tiltak som skal sikre at dette aldri skjer igjen, sier Longfellow.

Politiet i Sogn og Fjordane etterforsker saken, og skal i hovedsak undersøke rutiner og sikkerhet ved sykehuset.

Så langt er åtte vitner, deriblant flere ansatte ved sykehuset, avhørt.

– Vi har per nå ingen informasjon om hvorvidt ulykken har skjedd på grunn av dårlig sikkerhet på sykehuset, men dette er faktorer vi tar med når vi undersøker saken videre, sier etterforskningsleder, Stine Marie Vårdal til TV 2.

Helse Førde har nå koblet inn politi, fylkesmannen og Statens helsetilsyn om hendelsen.

– Når vi har fått de papirene vi trenger i denne saken, blir det jo et spørsmål for oss om hvorvidt pasienten har fått tilstrekkelig helsehjelp og om loven er brutt, sier fylkeslegen i Sogn og Fjordane, Jacob Andersen til TV 2.

Andersen sier at slike hendelser er sjeldne.

– Det er klart at Førde er en liten by, så slike ting som dette skjer ikke ofte, sier Andersen.