Bekreftet: Sørloth klar for Crystal Palace

Den norske Midtjylland-spissen blir solgt for gigantbeløp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se det første intervjuet med Palace-Sørloth i videovinduet øverst!

Alexander Sørloth (22) er klar for Crystal Palace. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

– Det er en stor klubb med ambisjoner, og en god klubb som tar vare på sine spillere. Det føles utrolig. Det er en drøm som går i oppfyllelse å spille i Premier League. Jeg har drømt om dette siden jeg var seks år gammel, sier Sørloth til klubbens hjemmeside.

Det er bare et halvt år siden Midtjylland punget ut drøyt fem millioner kroner for å hente nordmannen fra Groningen, men den danske klubben avslo likevel et bud på om lag 100 millioner kroner mandag.

Ifølge danske BT har overgangen en totalramme på drøyt 180 millioner kroner med alle bonuser inkludert, med en garantert sum på 96 millioner kroner.

Sørloth blir nå den nest dyreste norske fotballspilleren gjennom tidene, bak Tore André Flo. Han kostet Rangers 160 millioner kroner i 2000. Justert for inflasjon er Flo-overgangen imidlertid verdt 225 millioner.

Den store overgangen for Sørloth gleder fotballpresident Terje Svendsen.

– Det er jo i tråd med våre ønsker at våre spillere i utlandet spiller i gode klubber, og jeg håper at han da utvikler seg og blir så god at han får spilletid. For det trenger vi, hvis vi skal bygge et godt landslag. Også høres jo prislappen helt vanvittig ut, dersom det stemmer. Vi vet jo at det er god betalingsevne og vilje i internasjonal fotball, så det overrasker meg ikke, sier han til TV 2.

– Er overgangen en god anerkjennelse for norsk fotball?

– Absolutt! Vi trenger at typer som Aleksander utvikler seg i gode miljøer, så dette er bra for norsk fotball, mener Svendsen.

– Betyr at du blir satset på

Få vet bedre hva som venter Sørloth enn TV 2s fotballekspert Brede Hangeland, som både har spilt for Crystal Palace og spilt under Roy Hodgsons ledelse i Fulham.

– Hodgson gjør gjennomtenkte overganger og ser ting i et lengre perspektiv enn bare de neste månedene. Jeg kjenner veldig igjen den type signering fra Fulham. Han skal bygge et prosjekt over tid, og er du en av spillerne som kommer inn da betyr det at du blir satset på, sier Hangeland.

Hangeland påpeker at det ikke er første gang den tidligere Viking-treneren ser til Skandinavia når han skal hente spillere til Premier League.

– Det er fantastisk av Sørloth å komme gjennom det nåløyet. Det er utrolig vanskelig å bli hentet fra skandinavisk fotball til England fordi nivåforskjellen i utgangspunktet er veldig stor, men han har noen kvaliteter jeg skjønner at gjør ham spennende. Palace har åpenbart sett noe her som de mener kan utvikles til et enda høyere nivå, slår han fast.

– Tror han er tenkt som back-up for Benteke

Sørloths nye klubb har slitt tungt foran mål denne sesongen. De har bare scoret 23 mål på 25 kamper, og den defensive midtbanespilleren Luka Milivojevic er lagets toppscorer med fem nettkjenninger.

Skal Sørloth kapre en fast plass på laget, må han enten danke ut Christian Benteke eller finne seg en plass ved siden av ham.

– Uten å ta noe ære fra Sørloth, så må vi være ærlig og si at han er et ubeskrevet blad i denne sammenhengen. Jeg tenker han blir en klar nummer to i en posisjon der Palace har veldig lite dekning, og ser på dette litt som en back-up, men en mann for fremtiden, spår Hangeland, og tilføyer:

– Kjenner jeg Hodgson og hans metoder rett, kan Sørloth plutselig få en enorm utvikling her.

Samtidig understreker den tidligere Palace-stopperen at prislappen sier mye om dagens marked.

– Det forteller om et marked der inflasjonen nærmest løper løpsk, uten å ta noe vekk fra hans kvaliteter. Den prisen er mye høyere enn den ville vært for noen år siden, slår han fast.

– Fysikken står ikke tilbake for noen

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen har fulgt 22-åringen tett, og tror han kan hevde seg i det mange mener er verdens beste liga.

– Det er veldig lite overraskende at Sørloth er interessant for andre klubber fra større ligaer. Han ble kåret til beste spiller i Superligaen denne høsten, og utviklingen hans de siste årene har vært helt fantastisk, sier Mathisen, og fortsetter:

– Han er blitt en viktig brikke for Lagerbäck, vært fantastisk i Midtjylland og så er han fortsatt sulten på å utvikle seg. Fysikken hans står ikke tilbake for noen av de han spiller mot, og selv i Premier League vil han klare seg meget bra i den fasen av spillet.

– Kan spille sammen med Benteke

Mathisen tror den norske landslagsspilleren vil ha gode muligheter til å spille seg inn i Hodgsons førsteellever.

– Sjansene for spilletid bør absolutt være til stede. De henter ikke en mann for den prisen for at han bare skal sitte på benken, og ingen i Palace har levert de scoringene de forventer, påpeker TV 2s fotballekspert.

Han mener Sørloth vil passe godt inn, enten det blir som alenespiss eller den store belgierens spissmakker.

– Sørloth har vist at han kan spille både alenespiss og sammen med en. Han er anvendelig sånn sett, og har nok ferdigheter til å spille opp makkeren sin. Det er en smart og god fotballspiller Palace får tak i. Det er først og fremst veldig gledelig for ham, men også for alle som heier på det norske landslaget, mener han.

Nedrykksstrid venter

Sørloth har tidligere også spilt for Rosenborg og Bodø/Glimt. Han har fått tolv landskamper for Norge siden debuten i 2016, og står med en scoring.

Han går nå fra serieledelse med Midtjylland til nedrykksstrid i England. Selv om Crystal Palace ligger på tolvteplass i ligaen, ligger de bare tre poeng over Stoke på 18. plass før den 25. serierunden er ferdigspilt.

Den første sjansen for en Sørloth-debut er allerede førstkommende søndag, når Crystal Palace møter Newcastle på Selhurst Park.