STILLER IKKE: Ulrikke Falch trekker seg fra finale-nominasjonen.
STILLER IKKE: Ulrikke Falch trekker seg fra finale-nominasjonen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Kommentar

Ulrikke Falch trekker seg fra prisutdeling

«Skam»-Ulrikke (21) sier hun ikke trenger en pris for å vite at det hun gjør er viktig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag 4. februar er det duket for den årlige Vixen Influencer Awards for 2017 på Grand Hotel i Oslo.

«Skam»-skuespilleren Ulrikke Falch er av juryen nominert under kategoriene «Årets sterke mening», «Årets influencer» og «Årets gullpenn».

I en kommentar publisert på NRK skriver Falch at hun ikke trenger en pris for å vite at det hun gjør er viktig.

Falch, som tidligere har vært åpen om sin fortid med spiseforstyrrelser, starter kommentaren med å fortelle om de turbulente årene som tenåring.

Hun var 13-14 år gammel da familien hennes skjønte at noe var galt, og tvillingsøsteren Emilie Sogn Falch ble en viktig støttespiller.

– Jeg har brukt tid på å bearbeide det. Nå er det veldig, veldig langt unna. Jeg bruker tiden min på å hjelpe andre med den erfaringen jeg har fått, sa Falch til God kveld Norge i mars 2017.

– Det er ikke beundringsverdig

«Jeg var ikke bra nok, ikke tynn nok, ikke viktig nok. Jeg gjorde verden en tjeneste hvis jeg forsvant fra den. Jeg var verdiløs, og så ingen forbedringspotensial», skriver 21-åringen åpenhjertig i den ferske kommentaren.

«Ingen hudkrem, tørrsjampo eller sprøyte ville funket. Hodet mitt var besatt av ideen om å forbedre meg, kanskje Fotballfrue hadde svaret, kanskje en treningsblogger. Jeg søkte etter svar, og det virket som om alle bloggerne visste hva som kunne hjelpe meg. Betakaroten, en ny diett, en neseoperasjon, tarmskylling.»

Videre skriver Falch at flere som er nominert i Vixen Influencer Awards fremmer et usunt utseendefokus, et ekstremt forbruk og deler halvt gjennomtenkte budskap om psykisk helse og plastisk kirurgi.

«Det er ikke beundringsverdig», bedyrer hun på NRKs nettsider.

Samfunnsdebattant

Etter Skam har hun blitt en viktig samfunnsdebattant. På kvinnedagen holdt hun en sterk appell, der hun fremmet at skjønnhet ikke handler om ytre utseende. Falch har også gått hardt ut mot pornografi og sviktende seksualundervisning.

Også på Instagram går hun hardt ut mot kroppspresset, og hun har lagt ut en rekke bilder som harselerer med fokuset på kropp og skjønnhet.

– Det er ikke noe fasitsvar på hvordan du blir feminist, og det er ikke noe fasitsvar på hvordan du er et godt forbilde. Men jeg tror at jeg skal holde meg fast i de mest grunnleggende verdiene jeg har: Likeverd og rettferdighet, og det å tro på seg selv, har hun tidligere uttalt til God kveld Norge.