Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Paret fra Ontario i Canada ferierte tidligere denne måneden i Den dominikanske republikk, men det var ikke bare gode ferieminner de fikk med seg hjem igjen.

Ikke lenge etter at de kom hjem begynte nemlig føttene deres å klø.

De antok at de hadde blitt bitt av insekter, og lot det være.

Men føttene ble bare verre og verre, og de fikk store blemmer.

– Til alle som reiser i tropiske land, vær forsiktig når du går i sanden uten sko!, skriver Katie Stephens på Facebook.

Larver

Det viste seg nemlig at både hun og kjæresten Eddie Zytner hadde fått Larva Migrans – en hakeorm – i føttene.

– De to første legene vi kontaktet var usikre på hva som forårsaket symptomene og sendte oss hjem med bandasjer, sier han til CTV News.

Den tredje legen de kontaktet kjente igjen tilstanden, da han nylig hadde hatt en annen pasient som hadde fått larvene på ferie i Thailand.

Medisineringen ble imidlertid et problem for det kanadiske paret. Ifølge dem godtok ikke helsemyndighetene i Canada deres søknad om medisinen Ivermectin, slik at Eddies mor ble nødt til kjøre til Detroit i USA for å få hentet ut dosen.

STORE SÅR: Slik så føttene til Eddie (t.v.) og Katie (t.h.) ut tre dager etter de kom hjem fra ferie. Foto: Privat
STORE SÅR: Slik så føttene til Eddie (t.v.) og Katie (t.h.) ut tre dager etter de kom hjem fra ferie. Foto: Privat

Advarer andre

Nå vil de advare andre mot å gå barbeint i tropiske land, og fordi inntrykket deres er at mange leger ikke er opplyste om tilstanden.

– Vi vil at flere skal vite hva dette er. Det tok oss et par turer til diverse leger for å finne ut hva det var, sier Eddie.

TV 2 har vært i kontakt med Eddie, som forteller at de fortsatt ikke er friske i føttene. Det er nå over en uke siden de kom hjem fra ferien.

– Vi blir bedre for hver dag som går, sier han til TV 2.

Dette er Larva Migrans

Tilstanden skyldes infeksjon med hundens hakeormer (Ancylostoma- og Uncinaria-arter). Hvis man går barbent, eller sitter på bakken på steder hvor hunder har gjort fra seg kan hakeormlarver trenge gjennom huden.

Fordi disse larvene kommer inn i feil art, kryper de bare rundt under huden. Det er ikke farlig fordi larvene ikke kan gå videre til indre organer, og dør av seg selv innen noen uker.

Det kan forekomme en allergisk reaksjon i sporet der larven har vært. Av og til kan det oppstå blemmedannelse. Når det går hull på blemmene er det fare for sekundærinfeksjoner.

Behandlingen består i å ta en kur med ivermectin, som fås på registreringsfritak under navnet Stromectol® (MSD) 3 mg.

Kilde: Reiseklinikken, Gunnar Hasle

Ikke sjeldent

Lege Gunnar Hasle i Reiseklinikken forklarer at Larva Migrans ikke er en sjelden feriesykdom. Han får en del henvendelser fra norske reisende i løpet av året.

– Det er hakeormer som skulle vært i hund. Går du barbeint i skyggen er det sannsynlig at du kan få en larve i føttene. Kommer larven i feil art, kryper den rundt under huden. Det er ikke farlig, den dør etter noen uker, men noen kan få allergiske reaksjoner og infeksjoner, sier han.

IKKE UVANLIG: Reiselege Gunnar Hasle forteller at det ikke er uvanlig å få larver i føttene. Foto: Bo Mathisen
IKKE UVANLIG: Reiselege Gunnar Hasle forteller at det ikke er uvanlig å få larver i føttene. Foto: Bo Mathisen

Hasle forteller at det finnes medisin å få for dette med registreringsfritak i Norge.

Det mest praktiske er å få kuren Ivermectin tilsendt fra Ullevål apotek i Oslo, der de ofte har medisinen på lager og kan videresende søknaden for deg, forklarer den anerkjente legen.

– Det går som regel over av seg selv, men det kan ta tid og da er det greit å få det behandlet. Det er en kur på én dose, og er unna med et svelg, sier han.