Oslo 20150928.
Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg på sitt kontor i Oslo mandag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Oslo 20150928. Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg på sitt kontor i Oslo mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Tror på dopingfritt OL: – Like vilkår for alle i Pyeongchang

Men IOC-æresmedlemmet innrømmer at nordmenn, inkludert ham selv, er «naive».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om helsen tillater det, vil Gerhard Heiberg være til stede under lekene i Pyeongchang.

I så fall blir det hans 14. OL i en rekke som begynte med Albertville-lekene i 1992.

Få har med andre ord bedre grunnlag for å uttale seg om prosessen rundt den russiske delegasjonen som skal til OL enn 78-åringen.

– Vi somlet litt for mye i IOC

– Hva synes du om prosessen rundt russernes deltakelse?

– Jeg støtter denne prosessen mer enn den som foregikk før Rio 2016. Men man kan ikke glemme at man aldri i olympisk historie har sett maken til det som nå skjer i Russland. Så vi har ingen erfaring med å takle sånne ting. Men at vi nå har bestemt oss for å utelukke de, men sette visse kriterier for dem som, forhåpentligvis, er rene, gjør at jeg føler meg tilpass og tilfreds med måten dette har skjedd på denne gangen, sier han.

– Enkelte etterlyser åpenhet rundt kriteriene og «utvalgsprosessen». Er du enig i det?

– Ja, til å begynne med var jeg enig i det. Jeg syntes at vi somlet litt for mye i IOC. Men nå har vi fått frem disse kriteriene, og de er ganske stramme, og om det er utøvere som tilfredsstiller alle kravene, så ser jeg ingen grunn til at de ikke skal kunne delta. Men under nøytralt flagg.

– Like vilkår for alle

– Om vi legger til grunn at nordmennene som skal delta i OL er rene, er det da grunn til å tro at de får konkurrere på like vilkår i Pyeongchang?

– Ja, det tror jeg at jeg kan svare klart «ja» på. WADA ble opprettet for å passe på at de rene utøverne får like konkurransevilkår. Med bakgrunn i den prosessen som har vært, er det like vilkår for alle under konkurransene i Pyeongchang.

– Går vi mot de reneste olympiske lekene på lenge?

– Jeg trodde opprinnelig det allerede etter opprydningen rundt Salt Lake City. Men vi nordmenn er stort sett naive, inkludert meg selv. Jeg tror vi aldri kommer til å vinne krigen mot doping, men vi kommer nærmere. At noen er dopet i PyeongChang kommer vi nok til å se, men forhåpentligvis har denne prosessen mot russerne skremt mange andre utøvere fra å prøve seg på doping.

– Det er leit at ingen russere har stått frem og sagt hva de har gjort

– Du kjenner internasjonal toppidrett bedre enn mange og kjenner også mange russere. Tror du de har tatt hintet nå? Har de tatt poenget?

– Nei, dessverre er vi ikke der. Det som er leit er at ingen russere har stått frem og sagt hva de har gjort, bedt om unnskyldning, at de skal rydde opp … Fremdeles er tonen at vi ikke har gjort noe galt, «se på andre, som amerikanerne, som også har dopet seg» … Så det er leit å konstatere at russiske toppidrettsutøvere kan stå frem og si «ja, vi har gjort det, det var dumt. Nå skal vi forbedre oss, hjelp oss, støtt oss, slik at vi kan komme på lik linje med alle andre». Da kan vi få tilbake tilliten til russisk idrett.

– Hva må man gjøre for å få det til?

– Vi må fortsette å være relativt tøffe og våge å stå imot. Ja, Russland er en stor og viktig nasjon for IOC og OL, men vi må stå på vårt og derigjennom prøve å tvinge de til å endre standpunkt og gjøre det vi mener er riktig.