– Det er rett og slett et skittent spill

ÅLESUND (TV 2): Mari-Helen lider av tannlegeskrekk. Nå rammes hun og tusenvis av andre odontofobipasienter av at refusjonsordningen forsvant nærmest over natta.

Mari-Helen Lønø Solheim sitter i tannlegestolen til Fredrik Skodje hos Apollonia tannklinikk i Ålesund.

Hun lider av odontofobi, og hele kroppen skjelver på tur inn til tannlegen.

– Jeg gruer meg! Jeg kjenner at jeg skjelver og er nervøs, og jeg har ikke lyst til å gå inn. Men jeg har en veldig flink tannlege som tar godt vare på meg og tar veldig hensyn til det problemet jeg har, forteller hun til TV 2.

Ødelagte tenner

Tannlegeskrekken gjorde at hun ikke har vært hos tannlegen på sju år – inntil at hun i fjor høst fikk hjelp hos Skodje og behandling i full narkose.

– Det er ikke bare småhull som har fått etablere seg. Det er store hull i tennene som gjør tennene uhelbredelige, man må bare fjerne dem, forteller tannlegen.

Behandlingen for både tannlegeskrekk og omfattende jobben med å få orden på tennene har vært dekket gjennom folketrygden. Men fra nyttår besluttet regjeringen å kutte refusjonsordningen for de med tannlegeskrekk samt kroniske og psykisk syke pasienter.

– Jeg føler det er veldig urettferdig. Når refusjonen forsvant får jeg ikke videre behandling. Det fører også en økonomisk bekymring med seg. Jeg har brukt mye penger på dette allerede og jeg har ikke råd til å fortsette behandlingen, forteller Mari-Helen til TV 2.

Rasende tannleger

Statsråd Bent Høie begrunner endringen blant annet med at tannlegene har misbrukt ordningen. Det får tannlege Fredrik Skodje til å rase, og mener statsråden driver en råttent spill.

– Måten dette gjøres på, hvor man skyver tannlegestanden foran seg og sier at vi har misbrukt refusjonsordningen og ikke er ærlig og sier at de pengene må omfordeles, det er rett og slett et skittent spill som har provosert en hel tannlegestand, raser Skodje.

Han viser til at Høies eget departement i 2013 skriftlig svarte at pasienter med tannlegeskrekk var omfattet av refusjonsordningen.

Den er Bent Høie helt uenig i.

Helseminister Bent Høie (H) krangler med landets tannleger om refusjonsordningen for pasienter med tannlegeskrekk.. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie (H) krangler med landets tannleger om refusjonsordningen for pasienter med tannlegeskrekk.. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– For det brevet refererer seg nettopp til de som er beskrevet i punkt 14 i folketrygden. Det er personer som varig ikke kan ta vare på egen helse og omsorg, og det går langt ut over det å ha odontofobi. For det har aldri vært Stortingets intensjon at ordningen skulle bli brukt på den måten, svarer Høie.

Lang ventetid

Statsråden flytter nå disse pasientene over til den offentlige tannhelsetjenesten.

– Problemet er at det ikke er kapasitet i det offentlige, og det har jo selv det offentlige varslet. Så jeg kan ikke forstå hvordan det kan være mulig på kort sikt. Det er 12-15 måneders ventetid og i andre regioner er det lenger ventetid, sier tannlege Fredrik Skodje i Ålesund.

Presidenten i Den norske tannlegeforeningen har liten tro på at den offentlige tannhelsetjenesten klarer å håndtere denne pasientgruppa.

Camilla Hansen Steinum er president i Den norske tannlegeforening.
Camilla Hansen Steinum er president i Den norske tannlegeforening.

– Jeg tror dessverre ikke det. Sånn som det systemet er nå, jeg tror dessverre at mange av disse pasientene må vente lenge på god behandling. Vi har hatt et system som har tatt vare på disse pasientene nå gjennom trygden, og vi mener at man i hvert fall burde bygd opp det offentlige systemet bedre før man kuttet denne muligheten, sier Camilla Hansen Steinum til TV 2.

Mari-Helen Lønø Solheim er svært bekymret og usikker med tanke på videre behandling av tennene.

– Det er veldig viktig for selvtilliten min å få reparert tennene mine, Jeg ønsker veldig at det skal gå i orden. Nå vet jeg ikke hva som skjer videre, sier Solheim.