14-åring bak ikea-kjolen møtte idolet jenny skavlan:

– Jeg identifiserer meg med Amalie

I protest mot kjolehysteriet valgte Amalie Driveklepp (14) å sy sin egen ballkjole, laget av de velkjente IKEA-plastposene. Nå fikk hun møte sitt store idol, Jenny Skavlan.

Amalie Driveklepp er bare fjorten år, men allerede dreven på symaskinen. Så da skoleballet nærmet seg visste hun at hennes kjole skulle være helt unik.

– Jeg ville lage en litt utradisjonell, og annerledes kjole enn alt det andre. Og da kom jeg jo på at IKEA-posen vet alle hva er. Den er kul, så den hadde jeg lyst til å bruke, forteller Driveklepp til God morgen Norge.

Vant «årets kjole»

Mens de fleste andre jentene på skolen ankom ballet i store prinsessekjoler med tyll og glitter, kom altså Driveklepp i sin helt unike, knallblå IKEA-kjole.

– Var du nervøs før du skulle dit, spør Jenny Skavlan, som også er gjest i God morgen Norge.

– Ja, jeg var litt nervøs, fordi jeg visste ikke om det ville bli kult eller teit, svarer hun.

Teit var den ikke – for fjortenåringen vant prisen «Årets kjole» på ballet. Og responsen fra klassekameratene var utelukkende positiv.

– Jeg tror de syntes at det var veldig kult og annerledes. Og at jeg var tøff da, som turde å gjøre noe så utenom det vanlige.

Og da Driveklepp la ut bildet på Instagram lot oppmerksomheten ikke vente på seg. Selveste IKEA delte bilde, men det var ikke det som var størst for hobby-syersken. Det store idolet Jenny Skavlan delte bilde og lovprisende ord med sine 368 000 følgere.

– Det var kjempegøy! Nå har jeg fått veldig mange flere følgere. Det ble et lite gjennombrudd, fordi det var ikke så mange som så det jeg gjorde før. Men nå har jeg rundt 3500 følgere, forteller fjortenåringen.

– Kanskje det blir enda flere etter dette, skyter Skavlan inn.

Heia, heia, heia!

Også den kjente moteprofilen begynte å interessere seg for håndarbeid i ung alder.

HJEMMELAGET: Jenny Skavlan sydde også sine egne kjoler før hun skulle på ball. Foto: Privat
HJEMMELAGET: Jenny Skavlan sydde også sine egne kjoler før hun skulle på ball. Foto: Privat

– Jeg sydde også mine egne kjoler til de ballene jeg husker å ha vært på. Jeg var ikke like vågal i materialbruken, men var veldig opptatt av å ha noe unikt og noe som jeg hadde lagd selv, forteller Skavlan.

Hun vet at det ikke alltid er like lett å være den som skiller seg ut i ungdomstida.

– Jeg husker også at jeg var litt nervøs, fordi disse kvalitetene som Amalie har – som det å være individuell, tenke kreativt, miljø og budsjett er jo fantastiske egenskaper som blir verdsatt når man blir voksen. Men når man er fjorten år så er ikke det alltid sånn. Det å våge å være sånn på denne alderen synes jeg er bare «heia, heia, heia!»

De to er altså like på ganske mange måter.

– Jeg identifiserer meg med Amalie, fordi det er det å se potensiale i gamle materialer det er da søm blir mest bærekraftig. Istedenfor å kjøpe metervare i stoffbutikkene, sier Skavlan.

Og det at hun er Driveklepps største idol blir Skavlan nesten litt rørt av.

– Det er det hyggeligste jeg kan få høre. De er fremtiden og dersom de kan la seg engsjere er det helt nydelig.

Bruker sying som meditasjon

Det var mamma som lærte Driveklepp å bruke symaskina, men nå har rollene snudd.

– Jeg lærte litt av mamma før, men nå er det jeg som må lære henne. Jeg lærer meg selv mye, forteller hun med et smil.

Fjortenåringen lager toalettmapper av gamle gardiner som hun selger. Og den store drømmen er å bli klesdesigner.

– Det hadde jo vært kjempegøy dersom det går, men det er litt risikabelt å gå den veien. Det er nok lurt å ha en plan B i alle fall.

Skavlan oppmuntrer den unge jenta til å holde på syingen som en hobby, og ikke nødvendigvis velge det som yrke.

– Jeg bruker det som en slags meditasjon. Dersom det er mye stress i den andre jobben, så har jeg alltids det å skape noe med hendene. Din generasjon blir mer digitale på arbeid, der man sitter fremfor dataskjermen, og da er det fint å kunne jobbe med noe man fysisk har i hendene, og kan holde opp og si: Dette har jeg laget.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook

Har du fått med deg disse klippene?

Vis mer