OSLO 16, januar. Onsdag blir det en ny runde. Foto: Ole Berge-Rusten / NTB scanpix
OSLO 16, januar. Onsdag blir det en ny runde. Foto: Ole Berge-Rusten / NTB scanpix

Ny runde med snøkaos

Er vi heldige sørger et høytrykk for at helgen blir bra, men først må vi gjennom en runde med ruskevær i sør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går viste prognosene at finværet holdt seg i nord også gjennom helgen. I sør skulle det bli vått og forblåst.

I dag har Storm-meteorolog Lillian Bergheim en gladmelding.

– Lavtrykket ser ut til å holde seg unna oss. I stedet får vi inn et høytrykk, som gir fint helgevær i hele landet, forteller hun.

Høytrykket siger inn over oss allerede torsdag.

Tirsdag og onsdag blir det grått, og spesielt onsdag kan bli en tøff dag på Østlandet.

– Prognosene viser at det kan komme 15-25 centimeter snø på Østlandet, samtidig som det blåser opp i liten kuling fra sør og sørvest, forteller Bergheim.

Godt gammeldags snøkaos altså, og på Østlandet skal det snø hele dagen.

Fin tirsdag

Snøværet østpå starter natt til onsdag. Tirsdag er en fin dag både på Sør- og Østlandet.

– Fra Møre og Romsdal og sørover Vestlandet er det bygevær i dag, sludd og snø i innlandet og regn ved kysten. Sør i Trøndelag er det for det meste opphold, sier Bergheim.

Lavtrykket som sørger for bygeværet ligger utenfor Midt-Norge, og svekkes.

Det er futt nok igjen til at det blåser opp i stiv kuling fra sørvest utsatte steder fra Stad til Nord-Trøndelag i dag. Videre nordover blåser det bris fra sørøst, og langs kysten av Helgeland øker vinden til stiv kuling i kveld.

– I fjordene i Troms og Finnmark kan det blåse liten kuling, sier Bergheim

HOGNFJORDEN i Vesterålen mandag. Foto: Benny Høynes / bennyimages.com
HOGNFJORDEN i Vesterålen mandag. Foto: Benny Høynes / bennyimages.com

Det gikk en og annen snøbyge i Salten og i Lofoten først på dagen i dag, og i ettermiddag kommer det noen byger inn mot Helgeland. Ellers er det fint vær i Nord-Norge i dag også.

Heftig onsdag på Østlandet

Nedbørområdet, som etter hvert gir nedbør på Østlandet, kommer inn mot Vestlandskysten fredag kveld. Snøgrensen stiger, og natt til onsdag regner det etter hvert opp til 700 meter.

NEDBØR frem til midnatt lørdag

– På Vestlandet og Sørlandet går nedbøren over til byger, kanskje med noen tordensmell, og snøgrensen synker igjen. Onsdag kveld snør det ned til 200-400 meter, før nedbøren etter hvert gir seg og skyene sprekker opp ,forteller Bergheim.

Nedbøren når frem til Østlandet natt til onsdag, og med unntak av Telemark fortsetter nedbøren hele dagen.

– Langs kysten kommer den som regne og sludd langs kysten, i innlandet blir det snø, forteller Bergeheim.

Det blåser kuling fra sør og sørvest helt til om ettermiddagen, og sammen med snøværet gjør det at du må regne med både vanskelige kjøreforhold og dårlig sikt mange steder.

Snøværet kan også føre til forsinkelser i flytrafikken.

Nord-Norge beholder finværet. Det kan gå en og annen snøbyge på Helgeland, og det kommer til å blåse opp i stiv kuling utsatte steder i Nordland. Ellers blir det opphold og fint vær i nord, og enda litt lavere temperaturer.

Møre og Romsdal, og Trøndelag, ligger mellom finværet i nord og gråværet i sør.

– Her blir det for det meste skyet, og det kommer litt snø av og til. Det blåser opp i stiv kuling utsatte steder fra Trondheimsfjorden og nordover, forteller Bergheim.

Flott slutt på uken

Lavtrykket som har lagt utenfor Midt-Norge går sørover til Danmark og svekkes. I løpet av torsdag erstattes det av et høytrykk fra nord. Fredag dekker høytrykket hele landet.

– Østlandet nord for Oslo får fem til ti centimeter snø torsdag, og det kommer litt langs kysten av Agder også først på dagen. Også lengst øst i Trøndelag kan det snø litt. Vestlandet og Nord-Norge får fint vær, sier Bergheim.

Vinden kan komme opp i stiv kuling fra øst utsatte steder i Nord-Norge. I Møre og Romsdal og på Sør- og Østlandet øker det til liten kuling fra nord om kvelden.

– Dersom prognosene ikke endrer seg igjen, får vi flott vintervær med opphold og mye sol både fredag og lørdag i hele landet, forteller Bergheim.

Østlandet beholder finværet også søndag, mens det skyer til fra Finnmark og sørover til Vestlandet.

– Finnmark beholder oppholdsværet søndag, fra Troms og sørover kommer det inn litt snø ytterst på kysten. Detaljene for søndag er usikre, så de får vi komme tilbake til i morgen, sier Bergheim.

Temperaturene synker inn i helgen. Det kommer til å blåse opp i kuling fra sørvest utsatte steder fra Hordaland til Stad, og i Nord-Norge både lørdag og søndag.