Ble drapstruet og kalt Osama bin Høybråten – nå takker folk ham på gata

Dagfinn Høybråten mottok drapstrusler og måtte ha egne sikkerhetsvakter. Så snudde alt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For 15 år siden ble daværende helseminister Dagfinn Høybråten (Krf) røykernes hatobjekt nummer én da han innførte røykeloven.

Fram til da kunne alle fritt røyke i restauranter, kafeer, på barer og i en rekke offentlige bygg.

– Jeg var den gang overbevist om at det var nødvendig. Som helseminister hadde jeg kunnskap om at røyking var en av de viktigste årsakene til tidlig død og sykdom i Norge som vi kunne gjøre noe med, sier Høybråten, som i dag er generalsekretær i nordisk ministerråd.

Nå vil KrF igjen utvide røykeloven. De ønsker å forby røyking på en rekke offentlige områder utendørs, for eksempel på lekeplasser og bussholdeplasser.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet støtter KrF i ønsket om å utvide dagens røykeforbud til å gjelde områder der ikke-røykere sjeneres av røykere. Også Høyre er positive til enkelte av forslagene.

Truet

Høybråten mottok trusler da han gikk på gata, og politiet så seg nødt til å sette inn sikkerhetstiltak etter at han fikk drapstrusler.

– Akkurat denne innstramningen var det stor motstand mot, både blant befolkningen og blant sterke krefter i samfunnet. Jeg fikk mange skjellsord kastet etter meg, folk kalte meg «Osama bin Høybråten» og mange andre ting vi i dag ville kalle hatretorikk, sier han.

– Det er jo forståelig at folk reagerer på å bli fratatt en form for frihet. Samtidig ville vi med røykeloven gi alle mulighet til å bevege seg i frihet i det offentlige rom – uten å måtte puste inn røyk, sier han.

Høybråten mottok trusler både fra samfunnsdebattanter og fra folk på gata.

Snudde

Da røykeloven først var innført for 15 år siden, snudde ting plutselig for Høybråten.

– Folk likte jo kvaliteten ved røykfrie serveringssteder, og opplevde nok raskt at dette var noe positivt, sier han.

Loven ble likt av folk flest, og hatet tok slutt.

– I det ene øyeblikket var jeg skurk, og i det neste en helt, noe som var helt absurd. I dag går knapt en dag der jeg beveger meg i det offentlige rom i Norge uten at noen kommer bort til meg og takker, sier han.

Han forteller at han er svært glad for at så mange setter pris på loven han innførte.

– Jeg er ekstra glad for at det sparer så mange liv. Røyking har gått kraftig ned i Norge. Blant ungdommen er det nå bare tre prosent som røyker daglig, sier han.

Han ønsker ikke kommentere norsk politikk av hensyn til sin stilling i Nordisk ministerråd, men ser på diskusjonen vi nå har i Norge om en ytterligere innstramning, som helt naturlig.

– Røykeloven har jo utviklet seg fra en tidlig fase, med reklameforbud og fram til totalforbudet innendørs i 2003 og 2004. Gradvis er kravene og forventningene om at det skal være røykfritt bitt større, og jeg tror det er et ledd i en historisk linje. Så er det opp til dagens politikere å innføre det, sier han.