HEDERSGJEST: I lørdagens episode av «Hver gang vi møtes» er Tone Damli hedersgjest.
HEDERSGJEST: I lørdagens episode av «Hver gang vi møtes» er Tone Damli hedersgjest. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

forteller om bruddet:

Tone Damli: – Jeg sa ingenting den sendingen. Jeg bare satt der med hendene under bordet

«Hver gang vi møtes»-aktuelle Tone Damli (29) om livskrisen og den tøffe tiden etter bruddet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tone Damli har alltid likt å være et midtpunkt, og hun legger ikke skjul på det heller. Hun ville bli popstjerne.

Da Damli kom på andreplass i Idol i 2005, ble drømmen plutselig virkelig: Alle ville ha en bit av den sjarmerende 17-åringen med den fløyelsmyke stemmen fra Sogndal.

– Det synes jeg var så kjekt! Jeg var jo en av dem som koste meg hele tiden. Jeg syntes oppmerksomheten jeg fikk var kjekk og koste meg glugg! Egentlig var jeg mest redd for at det skulle ta slutt, fortalte Damli til TV 2 på pressedagen for «Hver gang vi møtes».

Hun trodde at oppmerksomheten skulle svinne hen, så hun flyttet hjem igjen med tanke om å fullføre videregående. Så feil kan man ta.

– Det skjedde jo ikke! Jeg ble byjente – og der startet karrièren min. Men ja, det var jo en heftig tid, sa 29-åringen ettertenksomt.

– Kred får være kred

Hun ble kontaktet av Idol-dommer og musikkprodusent David Eriksen, som fortsatt den dag i dag er Tones manager. Sammen lagde de plata «Bliss» som solgte til gullplate samme år som Idol-deltakelsen. Publikum elsket det, anmelderne var heller noe lunkne.

– Det var mitt første møte med anmeldere, og den kritikken var jo så som så – noe den også har vært i ettertid. Men jeg lærte meg å ta vare på den følelsen av at publikum hadde lyst på dette. Det er det som har vært drivkraften, sier hun i lørdagens program.

Hun legger til at hun er fullt klar over at det hun holder på med er kommersiell musikk.

– Så får kred være kred.

Tone ble raskt en personlighet pressen elsket å skrive om. Selv om hun som artist gjerne skulle snakket utelukkende om musikken, ble det ikke slik. Hun skjønner hvorfor.

– Det er andre ting som er mer spennende å lese om. Den tar jeg! Og jeg merker jo selv hvilke saker jeg klikker meg inn på – det er jo mye svada. Slik er nå en gang verden, og jeg er glad for å bjuda litt på, sa Damli med glimt i øyet til TV 2.

Opplevde en livskrise

Men på et tidspunkt sa det stopp. Tone ville ikke dele – hun klarte ikke.

– Jeg hadde en periode der jeg var ganske høyaktuell med mye og gikk på en liten krise i livet. Da måtte jeg legge meg ned i fosterstilling og tenke over ting – grundig. Jeg måtte ta en evaluering på hva som betyr noe, hvor jeg skal hen og i det hele tatt, fortalte hun på pressedagen.

I lørdagens program forteller hun om den tøffe tiden som fulgte bruddet mellom henne og skuespiller Aksel Hennie (42) i 2013.

– Det er det vanskeligste jeg har vært gjennom. Man har det jo så dritt i utgangspunktet, og i tillegg så skal alt være så synlig. Det var veldig heftig, for jeg hadde så mye på gang.

Sønderknust på direktesendt TV

Tone var den gang aktuell som Idol-dommer, egen kleskolleksjon og Melodifestivalen i Sverige, samt TV-serien «Tone» på TV 2.

– Det var alt for mye, og i tillegg skjedde dette. Den dagen det skjedde på ordentlig, så flyttet jeg ut, og skulle ha min første direktesending som dommer i Idol den kvelden, forteller hun i «Hver gang vi møtes».

Tone prøvde å si ifra til produksjonen om at hun ikke klarte, men ble overtalt til å dukke opp og prøve likevel.

– Jeg sa ingenting den sendingen. Jeg bare satt der, med hendene under bordet, sier hun gråtkvalt i episoden.

Etter programmet ble hun loset ut ei bakdør i all hemmelighet for å unngå pressen. Da hun kom hjem for å pakke, oppsøkte en journalist og fotograf henne på døra og fulgte etter henne da hun dro. Jakten på et bekreftet brudd ville ingen ende ta.

Kjøpte juksering

At hun skjulte hendene under sendingen var et helt bevisst trekk fra Tones side. Ingen skulle få se at forlovelsesringen manglet, forklarer hun til de andre artistene på Kjærnes gård.

– Én uke senere går stylisten min, som også er en god venninne, ut på Glitter og kjøper en tullering til meg for at jeg skal slippe det maset.

Tones brutale historie gjør stort inntrykk på alle «Hver gang vi møtes»-artistene, men særlig Silya. Når det blir hennes tur til å tolke en av Tones låter, faller valget på en låt Damli skrev etter bruddet.

– Jeg kjenner meg så igjen, kommenterer Silya før hun går opp på scenen, og til tross for en forkjølet stemme, gir alt hun klarer i låta – helt til det blir for mye.

Silyas sang glir over i stille gråt. Hun klarer ikke å fullføre. Minnene og følelsene fra hennes egen skilsmisse tar overhånd.

Ikke så lenge etter bruddet, fant Tone kjærligheten på ny med Markus Foss (35). I dag er de samboere og har datteren Billie (3) sammen.

– Skjønte at jeg måtte roe ned

29-åringen innrømmer at livet forandret seg ganske mye etter at hun ble mamma, selv om hun så for seg at hun kunne fortsette i samme stil.

– Da jeg ble gravid, var jeg veldig redd for at karrièren min skulle forsvinne, så jeg var god på å aktivisere meg selv. Jeg var jo Idol-dommer mens jeg var gravid samt da hun var nyfødt. Og tre måneder etter at hun kom til lagde jeg juleplate. Litt fordi jeg følte at jeg måtte gjøre noe så at folk fortsatt så at jeg var der, sa hun til TV 2 på pressetreffet.

Så ble prioriteringene veldig annerledes.

– Jeg skjønte at jeg måtte roe meg ned. Jeg hadde en datter hjemme som jeg skulle ta vare på. Jeg ville få med meg mest mulig av hennes første år i livet. Så da forandret jeg strategi, forklarer Tone.

Hun tok absolutt ikke helt fri, men nedprioriterte blant annet å være ute på spillejobber.

– Det ble veldig riktig, for jeg er så glad for å kunne stå opp med henne, hente henne i barnehagen og tilbringe ettermiddagene med henne. Det er viktig å være tilstede i hennes liv, avslutter hun.

Se Tones dag i «Hver gang vi møtes» lørdag klokken 20.00 på TV 2. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo.