– Han har jukset seg til OL

Konkurrent med syrlig angrep etter at OL-fenomenet Pita Taufatofua kvalifiserte seg til vinterlekene i Pyeongchang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For litt over en uke siden kom bekreftelsen på at Pita Taufatofua (34) var klar for OL i langrenn.

Den tidligere taekwondo-utøveren er mest kjent som den innoljede flaggbæreren til den oseanske øystaten Tonga i Rio-lekene, men bestemte seg etter lekene for å satse på en ny idrett.

Valget falt på det vanskeligste han kunne tenke seg, langrenn, og etter en del renn klarte han å samle sammen FIS-poengene som krevdes for å kvalifisere seg til lekene.

The Olympic Channel, driftet av IOC, har ligget tett på hele prosessen, og nå anklages hele prosessen for å være rigget.

– Spør du meg, er det juks. Det er akkurat det samme som doping. Han har betalt penger for å komme rundt systemet og få en plass i OL, sier venezuelanske Cesar Baena til svenske Expressen.

Baena er selv langrennsløper, og ble i fjor nummer 148 på sprinten under VM i Lahti. Det var fem plasser bedre enn Taufatofua.

Nå skal imidlertid tonganeren til OL, noe Baena aldri klarte. Venezuelaneren mener konkurransene Taufatofua deltok i var useriøse og rigget.

Tonganeren dukket opp en konkurranse på Island og sikret OL-plassen etter å ha blitt nummer seks blant åtte utøvere.

– Konkurransene i Bogota var åpenbart rigget, og vi bør nok sette spørsmålstegn også ved denne konkurransen på Island, sier en irritert César Baena.

I alle konkurranser godkjent av FIS deles det ut FIS-poeng. Det er om å gjøre å få så få poeng som mulig, og for sjetteplassen fik Taufatofua 282,84 poeng, noe som sikret han et snitt på under 300 poeng på fem konkurranser.

– Problemet er at han ikke kan gå på ski. Da syns jeg ikke han skal få en plass i OL. Vi er andre som har kjempet i over ti år for å komme til et mesterskap. Vi har gått skikkelige konkurranser, kjempet og utviklet oss.

Pita Taufatofua er imidlertid glad for å bli øystatens første deltager i både vinter- og sommer-OL.

– Dette er et mirakel. Det er ikke noe jeg har som er spesielt, men alt skyldes Gud, sa han etter å ha klart kravet.