Mistet broren under Sotsji-OL:

– Det har vært en del av motivasjonen for å holde på

Med OL kommer minnene om brorens død for Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er forberedt på at det blir spesielt, særlig de første dagene. Det er en del av mine OL-forberedelser å håndtere minnene, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Idet OL i Sotsji skulle begynne for fire år siden fikk Astrid Uhrenholdt beskjed om at hennes bror Sten Anders var død.

– Jeg må jo si at det har vært en del av motivasjonen for å holde på til dette OL. Jeg har lyst på en god opplevelse med olympiske leker. Det føler jeg ikke at jeg har hatt ennå, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen til TV 2.

Idretten er raus

– Det jeg har tatt med meg fra OL i Russland er at OL kan handle om mye mer enn de store prestasjonene. Det er faktisk et unikt fellesskap som jeg fikk lov til å oppleve etter noe av det mest dramatiske som kan ramme en, sier Uhrenholdt Jacobsen.

Den OL-klare 31-åringen mener at det sikkert er vanskelig for de som står utenfor å forstå hvordan det oppleves å være endel av idretten:

~ Når du føler at du kan bli værende i OL-leiren, selv når du gjennomgår noe såpass tungt som jeg gjorde, så sier det noe om fellesskapet og hvor raus idretten kan være. Selv om det ikke er snakk om å kjempe om gullmedaljer.

Varmet opp med Johaug

Og nettopp gull vil hun kjempe om i Sør-Korea.

Vi møter Uhrenholdt Jacobsen «hjemme» i Holmenkollen der hun gjør unna den nest sist hardøkten før avreise til OL. Hun hadde selskap med utestengte Therese Johaug og hennes bror under oppvarmingen og «gikk seg ned» etter økten med Tarjei Bø.

– Jeg er på hugget og føler at jeg er bedre enn foran VM i Lahti sist vinter - og da gikk det jo bra, sier hun.

– Får du, etter resultatene før jul, gå i OL?

– Tja, jeg forbereder meg så godt jeg kan. Så får vi se om det blir skirenn, eller om jeg bare blir reserve. OL varer lenge og jeg føler meg trygg på at jeg skal få brukt formen min i OL.

– Du dro hjem fra Seefeld. Hvordan er helsetilstanden?

– Jeg sliter med allergi. Når det er tepper på rommet og mye støv så blir jeg tett. Det går fort over, men det er ingen grunn til å ta noen sjanser i disse tidene. Derfor sto jeg over løpene i Seefeld, men nå er jeg pigg igjen.

God nok for gull

Dag Kaas, hennes personlige trener gjennom mange år, fulgte intervalltreningen i Kollen og mener landslagsledelsen må forstå og ta hensyn til at Astrid Uhrenholdt Jacobsen er en mesterskapsløper.

– Ja, hun har i hele sitt langrennsliv vist at hun er i best form fra januar og utover - og mesterskapene er jo i denne periodene. Også er hun i tillegg flink til å konsentrere seg når det virkelig gjelder, sier Dag Kaas.

– Hva tenker du om mulighetene hennes i OL?

– Hun har vist i de siste mesterskapene at hun er medaljekandidat og i Sør-Korea kan hun vinne en distanse, det er jeg ikke i tvil om dersom hun har dagen, hevder Kaas.

– Hva sier du til det, Astrid?

– Jeg kan jo det, jeg er god nok.