LYSER: Stravas såkalte «heatmap» lyser opp områder hvor det er registrert trening via den GPS-baserte appen.
LYSER: Stravas såkalte «heatmap» lyser opp områder hvor det er registrert trening via den GPS-baserte appen. Foto: Eric Baradat/AFP

oppdaget sikkerhetsglipp:

Populær treningsapp kan avsløre soldaters bevegelser på militærbaser

– Informasjonen som har kommet fram har ikke gjort at norske liv eller soldaters posisjon har blitt utsatt, opplyser Forsvaret til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 20 år gammel australsk student, Nathan Ruser, har avdekket en sikkerhetsglipp for militærpersonell som bruker treningsappen Strava, skriver CNN.

Treningsappens GPS sporer brukernes bevegelser, og i november lanserte de et såkalt «heatmap» som gjør det mulig for alle å se bevegelsene som er registrert fra brukere i hele verden.

På verdenskartet lyser det opp der det er registrert trening via appen. Zoomer man inn på områder, kan man tydelig se ruter for løping og sykling.

Sikkerhetsrisiko

Ruser har studert kartet og funnet ut at det også kan avsløre treningsrutinene til soldater på amerikanske militærbaser. Denne GPS-sporingen kan være en stor sikkerhetsrisiko for militærbasene, mener Ruser.

«Hvis soldater bruker appen slik normale mennesker gjør, ved å slå den på mens de trener, kan det være særlig skummelt», skriver han på Twitter.

I teorien kan hvem som helst se treningsrutene til forsvarspersonell som befinner seg i øde, avsidesliggende områder, for eksempel ved militærbaser som ligger i ørkener. Ifølge The Guardian avslører kartet blant annet posisjonen til militærbaser i Afghanistan, Syria og Djibouti.

Forsvaret: – Bevisst bruken

Forsvarets operative hovedkvarter sier til TV 2 at de har et bevisst forhold til bruk av alle apper med stedstjenester – ikke kun treningsapper.

– Vi har et bevisst forhold rundt bruken av slike stedstjenester, men det er ingen tvil om at det gir utfordringer for oss også, sier oberstløytnant og talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen.

Han understreker at dataene i Stravas heatmap ikke har hatt betydning for norske soldater.

– Informasjonen som har kommet fram har ikke gjort at norske liv eller soldaters posisjoner har blitt utsatt. Det handler selvsagt mye om den åpenheten vi har rundt våre operasjoner. Men det er likefullt viktig at vi tar hensyn til stedstjenester, sier han.

– Har dere klare retningslinjer for bruk av teknologi med stedstjenester?

– Om ikke klare retningslinjer, så er vi bevisst bruken av det. Det vil ofte være opp til den enkelte styrkesjef eller avdelingssjef hvordan han praktiserer bruk, avhengig av trusselbilde. Dette vil ikke være kategorisk. Men når graden av hemmelighold øker, så må man bli enda mer klar over hvilke farer man utsetter seg for. Hver militær operasjon har sitt trusselbilde, sier Moen.

– Vurderer situasjonen

En talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet, Audicia Harris, sier til CNN at de er informert om saken.

– Forsvarsdepartementet tar saker som dette veldig seriøst og vurderer situasjonen for å avgjøre om det er nødvendig med mer veiledning, og om det må utvikles ytterligere retningslinjer for å sikre tryggheten til forsvarspersonell i inn- og utland, sier Harris.

Hun opplyser også at departementet anbefaler alle sine ansatte til å «begrense offentlige profiler på internett, inkludert personlige sosiale medier-kontoer».

– De nye opplysningene understreker behovet for en bevissthet når militærpersonell deler personlig informasjon, sier hun.

Kritikk

Man kan laste opp informasjon til Strava via populære treningsklokker som FitBit og Garmin.

GPS-klokker har tidligere fått oppmerksomhet for potensielle sikkerhetsrisikoer. Forbrukerrådet gikk ut og advarte mot GPS-klokker for barn som de mente ikke hadde gode nok sikkerhetsløsninger.