FARLIG: Ekteparet Torill og Bjørn Tore Valsvik måtte flytte på hybel etter at batterier forårsaket brann hjemme hos dem.
FARLIG: Ekteparet Torill og Bjørn Tore Valsvik måtte flytte på hybel etter at batterier forårsaket brann hjemme hos dem. Foto: Knut Falch / Scanpix / privat

Brukte batterier forårsaket brann hos Toril og Bjørn Tore

Det bør ikke være tilfeldig hvordan du oppbevarer batteriene dine før de leveres til returpunkt. I verste fall kan batterier som håndteres feil forårsake brann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Desember var den store måneden for å skifte ut batteriene i røykvarslerne våre, og for mange tar det en stund før batteriene leveres til et returpunkt.

Men hvordan man oppbevarer batteriene før de leveres til resirkulering, er veldig viktig.

Batterier som ikke håndteres forsvarlig kan i verste fall forårsake brann.

På grunn av utformingen er det størst fare når det gjelder batteritypen som brukes i røykvarslere.

– Ni volts batterier har to poler på samme ende av batteriet. Hvis du får forbindelse mellom de to og det fortsatt er strøm på batteriet kan du få en kortslutning, forteller vakthavende stabssjef i Oslo brann- og redningsetat Fredrik Frøland til TV 2.

Startet brann

Før jul fikk ekteparet Toril og Bjørn Tore Valsvik smertelig erfare hva som kan skje når batterier ikke oppbevares på riktig måte.

Det var NRK som først omtalte saken.

Mens Bjørn Tore var ute og spaserte, var Toril hjemme da hun kjente røyklukt og hørte smell fra vaskerommet.

– Det smalt opp til flere ganger, og hun skjønte ikke hva det var, forteller Bjørn Tore til TV 2.

Lukten og smellene kom fra en pose med batterier som hadde startet en brann i skapet den hang i på vaskerommet.

Måtte flytte ut

Ekteparet hadde skiftet batterier i røykvarslerne sine tidligere i desember og la de brukte batteriene i en pose hvor de oppbevarte brukte batterier før de leverte dem til et returpunkt.

– Det var sikkert minst en kilo med batterier som hadde hengt der en stund. Vi pleier å samle sammen og levere det på butikken, forteller Bjørn Tore.

– Vi tenkte ikke noe mer på det før det plutselig var full fyr i skapet, legger han til.

Både vaskerommet og badet ble helt ødelagt i brannen og ekteparet måtte flytte inn i en hybel. Der har de bodd i en måned, men regner med at de kan flytte hjem igjen denne uken.

Nå synes ekteparet at det er viktig å opplyse andre om hvordan det kan gå dersom man ikke oppbevarer batteriene sine på riktig måte.

– De fleste vet jo sikkert ikke om det, sier Bjørn Tore.

Må ikke kastes i søpla

Ifølge Fredrik Frøland er det viktig at de brukte batteriene ikke ligger i nærheten av noe annet som kan begynne å brenne.

– Et typisk skrekkscenario er at du kaster batteriet i søpla sammen med stålull som du for eksempel har brukt til å vaske en fettete stekepanne. Da har du oppskriften på hvordan det kan gå skikkelig galt, sier han.

Med andre ord er det veldig viktig å levere batteriene til egne returpunkter, for eksempel i butikker.

– Når de behandles ordentlig er det veldig lite sannsynlig at noe skjer, men man må jo behandle det som spesialavall, sier Frøland.

Men hva skal man egentlig gjøre for å være sikker på at de brukte batteriene ikke begynner å brenne før vi leverer dem til resirkulering?

Et godt tips er å sette en bit med teip over enden på batteriet. På den måten er det ingen fare for at polene på batteriet kommer i kontakt med hverandre.

I tillegg bør man være flink til å levere inn brukte batterier regelmessig.

– Putt det i et gammelt syltetøyglass og ikke la det bli en svær haug med batterier før du leverer det til resirkulering, sier Frøland.