Spania vant sitt første EM-gull etter svensk kollaps

Sverige leverte en forrykende førsteomgang, men raknet fullstendig etter pause.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se høydepunkter i sportsnyhetene i videovinduet øverst!

Spania - Sverige 29-23 (12-14)

Sverige har ikke tatt medalje i EM siden gullet i 2002, og etter en fantastisk førsteomgang og 14-12-ledelse så det ut til at det endelig skulle bli gulljubel igjen, men etter pause ble de banket gule og blå av Spania, som vant EM-gull med 29-23.

Dermed er Spania europamestere for første gang, og fikk revansj for nederlaget i EM-finalen mot Sverige for 20 år siden.

– Det var kollaps fremover på banen med to mål på tjue minutter. Det er derfor vi taper kampen. De får orden på sitt 5-1-forsvar og vi finner ingen løsninger. Det er surt, sier Jim Gottfridsson til TV 3, gjengitt av Expressen.

– Det gjelder å ta med oss erfaringen og lærdom til neste mesterskap. Det holder ikke å bli så panikkslagne som vi ble, sier Gottfridsson.

Både Spania og Sverige overrasket i sine respektive semifinaler med å slå henholdsvis Frankrike og Danmark, og det var tydelig at svenskene ikke ville gå i samme felle som Frankrike.

Sverige startet derfor med et høyt tempo fra start. Bakerst sto keeper Mikael Appelgren som en levende vegg, og Sverige kontret tidvis Spania i senk. En glitrende omgang av Sverige sørget for 14-12-ledelse til pause.

Spania hadde tydeligvis tatt en alvorsprat i garderoben, for andre omgang var knapt to minutter gammel da spanjolene hadde spist opp forspranget. Ti minutter inn i omgangen var det snudd til 18-15 for Spania. Sverige scoret bare to mål på åpningskvarteret av andre omgang i Zagreb.

Det løsnet litt i angrep for Sverige mot slutten av kampen, men det var for sent. De spanske spillerne hadde allerede gullmedaljene i lommen, og da sluttsignalet gikk, kunne Spania slippe jubelen løs for 29-23-seier.