Amundsen sier opp som leder av Aps sekretariat på Stortinget

Arbeiderpartiets sekretariatsleder på Stortinget Hans Kristian Amundsen slutter som følge av en konflikt med partisekretær Kjersti Stenseng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hans Kristian Amundsen har vært leder sekretariatet til Arbeiderpartiet på Stortinget og, og en av partileder Jonas Gahr Støres mest betrodde menn.

Mandag samles Arbeiderpartiet til ekstraordinært landsstyre, og Amundsen går ut med nyheten om sin avgang i forkant av dette.

Fastlåst konflikt

– Mitt bidrag er at jeg slutter som leder for partiets sekretariat på Stortinget. Jeg gjør det for å løse opp i en fastlåst situasjon mellom partisekretæren og meg, skriver han i et åpent brev på Nordnorsk Debatt.

Han sier han ikke kan se for seg at partiet kommer videre på grunn av konflikten mellom partisekretær Kjersti Stenseng og ham selv.

– Jeg trekker meg for å bidra til ro i partiet. Vi kan ikke leve med en situasjon der det fremstår som at det er en konflikt mellom partiledelsen og stortingsgruppa, sier han til TV 2.

Han ønsker ikke å gi flere detaljer på hvordan konflikten mellom de to har utartet seg, i intervju med TV 2, men i det åpne brevet skriver han at de to ikke kunne delta på samme møter.

Han vil nå begynne å jobbe for seg selv, og sier det er noe han har tenkt på lenge.

Ønsker mer åpenhet

Amundsen har vært under press under håndteringen av Giske-saken. Han har blant annet blitt beskyldt for å stå bak lekkasjer til pressen, og har også blitt kritisert for jobben han gjorde i valgkampen.

Nå etterlyser han både mer åpenhet i partiet.

– Vi har dessverre etterlatt et inntrykk av mangel på åpenhet om varslersakene. (...) Dette kan vi lære av. Åpenhet biter ikke. Tvert i mot: åpenhet bygger lojalitet og gjør organisasjonen trygg og sterk, står det i pressemeldingen.

Konfrontert med rykter

Amundsen reagerer også sterkt på at det har oppstått rykter om ham selv de siste dagene. Han forteller han har blitt kontaktet av to medier som hevdet de hadde hørt at det var kommet varsler om ham.

– Jeg måtte ta kontakt med partikontoret for å høre, men der fikk jeg avkreftet at noen har varslet om meg, sier han til TV 2.

– Det er åpenbart noen som har satt ut slike rykter for å skade meg, og det er leit. Men nå er jeg mest opptatt av å tilgi dette, og at Arbeiderpartiet kan se framover, sier Amundsen.

Støre takker for innsatsen

Partileder Jonas Gahr Støre takker Amundsen for innsatsen i en kort melding søndag ettermiddag.

– Jeg vil takke Hans Kristian Amundsen for hans lange innsats for partiet, som statssekretær, som leder av sekretariatet i Stortinget og som en viktig medarbeider for meg. Jeg ønsker ham lykke til med nye oppgaver, skriver Støre i en pressemelding.

Amundsen fratrer fra mandag 29. januar. Rådgiver Snorre Wikstrøm er samtidig konstituert som leder av sekretariatet.

Tunge oppgaver forut

Landsstyre i Arbeiderpartiet samles mandag. På agendaen er den siste tidens utfordringer med varslingssaker, og dårlige meningsmålinger.

– Jeg er takknemlig for å ha fått jobbe med sentrale spørsmål i Arbeiderpartiet siden 2011, først i regjering og de siste fire årene på Stortinget. Nå slutter jeg for å bidra til at partiet kan legge strid bak seg og samles om de viktige politiske oppgavene som venter, sier Amundsen.

Finnmarkingen Hans Kristian Amundsen var statsminister Jens Stoltenbergs betrodde statssekretær, men i 2015 ønsket han å ta over jobben som partisekretær etter Raymond Johansen. Den jobben fikk imidlertid til Kjersti Stenseng. Amundsen ble i stedet sekretariatsleder i Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Mottok Giske-varsler

I denne jobben han mottok de to første varslene om Trond Giskes upassende oppførsel overfor enkelte kvinner. Disse mottok Amundsen i desember.

Kvinnene skal opprinnelig ikke ha ønsket å være varslere, men Amundsen skaffet faglig bistand i form av blant annet en psykolog. Det fikk de to kvinnene til å fortelle sine historier. Kort tid etter valgte en tredje kvinne å varsle til Amundsen.

Men noen av varslerne hadde et krav.

De ønsket at partisekretær Kjersti Stenseng skulle holdes utenfor behandlingen av sakene. Årsaken skal være at kvinnene anså Stenseng som en for nær alliert av Trond Giske.

Dette kravet valgte Jonas Gahr Støre å se bort fra. Overfor TV 2 har han bekreftet at Stenseng har deltatt i behandlingen av sakene.

Stenseng har ingen kommentar til Amundsens avgang, får TV 2 opplyst.