Flere partier vil ha røykeforbud ute

– I det offentlige rom er det røykerne som må tilpasse seg, sier helsepolitisk talskvinne Ingvild Kjerkol (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet støtter KrF i ønsket om å utvide dagens røykeforbud til å gjelde områder der ikke-røykerne sjeneres av røykere. Også Høyre er positive til enkelte av forslagene.

Vil ha forbud

Fredag foreslo den svenske regjeringen røykeforbud en rekke nye steder.

– Jeg ser at den svenske regjeringen har sagt offentlige plasser som lekeplasser, uteservering, parker, holdeplasser, togstopp også videre. Det synes jeg virker fornuftig. Der må det være mulig å bevege seg uten å bli eksponert for passiv røyking, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne Ingvild Kjerkol til TV 2.

I Bergen er det allerede forbudt å røyke på holdeplassene til bybanen, men mange andre steder i landet finnes det ikke noe slikt forbud.

– Mange har vært flinke og laget adskilte plasser med askebeger hvor man kan røyke, men langt fra nok, så jeg mener man bør se på dette. Det er vi i Arbeiderpartiet veldig åpen for, sier hun.

KrF fremmer forslag

Lørdag fortalte TV 2 at Kristelig Folkeparti vil fremme forslag om en ny røykelov, 15 år etter at partiet fikk gjennomslag for forbud mot røyking på serveringssteder.

– De plassene hvor ikke-røykerne ikke har mulighet til å gå vekk, der ønsker vi at det skal være røykeforbud, sier nestleder Olaug Bollestad i KrF til TV 2.

Den svenske regjeringen gikk fredag inn for å forby røyking på flere offentlige steder som lekeplaser, idrettsplasser, uteserveringer, bussholdeplasser og togperronger.

– Norge skal ikke være akterutseilt, men i front i akkurat denne saken, sier Bollestad.

Hun får støtte fra flere av de andre helsepoiltikerne på Stortinget.

– Noe som de foreslår er allerede Norsk lov, så er vi positive til det KrF nå tar opp, sier helsepolitisk talskvinne Kjersti Toppe (Sp).

Frp sier nei

Fremskrittspartiet rister på hodet av forslaget om å utvide røykeloven til også å gjelde utendørs.

– Jeg er helt uenig i forslaget. Vi har en veldig streng røykelov i dag, sier helsepolitisk talsmann Bård Hoksrud (Frp).

Han mener dagens lov i tilstrekkelig grad ivaretar hensynet til folk som ikke røyker.

– Så går det an å si kan du ta litt hensyn og gå litt vekk, så tror jeg de fleste røykerne er veldig opptatt av å ta hensyn til andre rundt seg

Regjeringspartner Høyre er imidlertid ikke like avisende til utvidet røykeforbud.

– Deler av forslaget kan vi se på, men i sum mener jeg forslaget går for langt, sier stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) til TV 2.