IKEA-GRUNNLEGGER: Ingvar Kamprad ble 91 år gammel.
IKEA-GRUNNLEGGER: Ingvar Kamprad ble 91 år gammel. Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Ikea-grunnlegger Ingvar Kamprad (91) er død

Entrepenøren Ingvar Kamprad døde lørdag i sitt hjem i Småland. Han ble 91 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ingvar Kamprad har sovnet stille inn i sitt hjem i Småland, skriver Ikea på Twitter.

Kamprad ble født i 1926 i Småland. Han er mest kjent for å ha grunnlagt møbelselskapet Ikea i 1943, da han var 17 år gammel.

Ikea-grunnleggeren gikk bort på lørdag.

– Ingvar kommer til å bli høyt savnet og minnet av sin familie og Ikea-medarbeidere over hele verden, skriver selskapet.

En av de største entrepenører

Lars-Johan Jarnheimer, talsmann i Ikea Holding, kaller Kamprad en av de største entreprenørene på 1900-tallet og sier savnet blir stort.

– Han har dødd, selv om man trodde det aldri skulle skje. Det er bare sørgelig, men samtidig får man glede seg over at han fikk et langt og innholdsrikt liv, sier Jarnheimer til Dagens Industri.

Også Ikea-konsernsjef Jesper Brodin uttrykker sorg over Kamprads bortgang.

– Det er naturligvis en sorgens dag for alle i Ikea og for oss alle som kjente Ingvar. Ingvar var 91 år gammel og på sett og vis var vi mentalt forberedt på dette, men det første man kjenner er at man er lei seg, sier han.

Inspirator med stort engasjement

Sveriges konge Carl Gustaf har uttalt seg i forbindelse med Kamprads bortgang.

– Ingvar Kamprad var en sann entrepenør som gjennom sitt livsverk Ikea bidro til å føre Sverige ut i verden. Han var en jordnær person med et stort engasjement, skriver han.

Det svenske kongeparet jobbet senest i sommer med Kamprad, med eldres bosituasjon.

– Mine og min families tanker og dypeste medfølelse går i dag til Ingvar Kamprads familie og venner, skriver kongen i uttalelsen.

Sveriges statsminister Stefan Löfven er også preget. Han kaller Kamprad en «inspirator med stort engasjement så vel internasjonalt som for svensk landsbygd».

– Jeg har mottatt den triste meldingen om Ingvar Kamprads bortgang. Jeg tenker først og fremst på hans familie og alle hans venner. Ingvar Kamprad var en unik entreprenør som har betydd mye for svensk næringsliv og som har gjort hjemmeinnredning tilgjengelig for alle mennesker, og ikke bare et fåtall, sier statsministeren.

Kalte opp selskapet etter gården

Kamprad grunnla Ikea i 1943, under andre verdenskrig. Den gang var han bare 17 år gammel.

Forretningen fikk navnet Ikea, som står for Ingvar Kamprat Elmtaryd Agunnaryd. Elmtaryd er navnet på gården familien flyttet til da Ingvar var syv år gammel, mens Agunnaryd er navnet på tettstedet hvor gården lå.

De første årene solgte selskapet blant annet julekort, penner og nylonstrømper via postordre. Det var først i 1948 at Kamprad begynte å selge møbler, som etter hvert ble det Ikea ble kjent for.

NTB / TV 2