KJENT SOLDAT: Mort Walker står bak den populære tegneserien
KJENT SOLDAT: Mort Walker står bak den populære tegneserien "Billy". Foto: Craig Ruttle / AP Photo

Mannen bak «Billy» er død

Mort Walker er død, 94 år gammel. Walker er mannen bak tegneserien «Billy», som ble publisert på norsk for første gang i 1955 og som fortsatt gis ut den dag i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Walkers sønn Greg sier faren sovnet inn lørdag i sitt hjem i Stamford i delstaten Connecticut, 94 år gammel.

Walker har ifølge en pressemelding fra Egmont, holdt på med tegneserier i hele 80 år. Sammen med sønnene står han bak serier som «Billy», «Arken» og «Trixies.»

Mort Walker fikk publisert sin første tegneseriestripe som elleveåring og solgte sin første tegneserie da han var tolv år gammel.

Men det var først i 1950 at han ga ut avistegneserien om den late soldaten, «Billy», eller «Beetle Bailey» som den heter på originalspråket. «Billy» ble utgitt på norsk første gang i 1955 i Vi Menn, og kom som eget blad i 1971.

Man regner med at den tegneseriene om den late soldaten hadde 200 millioner lesere daglig på verdensbasis.

– Mange år før den norske stripeserie-bølgen var Billy et eget humorhefte. Faktisk så mange år at Billy nok var den stripeserien norske serietegnere ble mest eksponert for i sin oppvekst, sier redaksjonssjef Tormod Løkling.

– Nå får Sumpleiren klare seg uten sin sjefsstrateg. La oss håpe de fortsetter lenge med sitt pasifistiske, late militærliv, mens vi på vår side lyser fred over Mort Walkers minne, legger han til.

Pondus-skaper Frode Øverli synes Walkers bortgang er trist, og hyller han som er pionér for å ha funnet opp «gladvolden».

– Jeg tenker da på alle stripene der Sjanten har laget en floke av Billy. Trist! Det er bare å stille seg i rett og gjøre honnør!

POPULÆR: Serien om Billy, Sjanten, Frøken Fryd og resten av gjengen, startet opp i USA i 1950.
POPULÆR: Serien om Billy, Sjanten, Frøken Fryd og resten av gjengen, startet opp i USA i 1950. Foto: Craig Ruttle / AP Photo

(©NTB / TV 2)