FACEBOOK-BETALING: Snart blir det sannsynligvis mulig å betale for varer i butikken med Facebook.
FACEBOOK-BETALING: Snart blir det sannsynligvis mulig å betale for varer i butikken med Facebook. Foto: Manu Fernandez / AP

Ekspert tror Facebook vil overta for Vipps

Nye EU-regler åpner for at bankene må gi fra seg kontoopplysninger til andre. Da vil aktører som Facebook og Apple overta mye av markedet, tror trendekspert Mark Britain.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vippsløsningen har i dag 2,7 millioner brukere, og stadig flere overfører penger med mobilen. Men på BI i Oslo er det fremdeles bankkort som er kongen.

– Ti prosent av kundene bruker kontanter, mens resten bruker kort, sier servitør på BI, Mohamed Indayare.

– Jeg bruker hovedsakelig kort, og Vipps synes jeg av og til går litt tregt, sier kunde Geir Einar Borgen.

– Enklere å bruke samme plattform

Det har blitt jobbet lenge med å forenkle Vipps. Enkle løsninger hvor man bare kan legge mobilen over en terminal er snart klar, og da vil mobilbetaling trolig bli enda mer populært.

– Da blir det mye enklere. Man slipper å gå gjennom flere prosesser for å logge inn, sier kunde Helena Dokken.

Denne uken kommer nye regler fra EU, som åpner for at bankene må gi fra seg kontoopplysninger til andre. Da vil aktører som Facebook og Apple overta mye av markedet, tror trendekspert Mark Britton.

– Man tekster hver dag, så det er allerede tilgjengelig for de fleste. Da er det mye enklere å bruke det samme stedet til å sende penger, enn å bruke en annen plattform, sier Britton.

Ikke enig i spådommen

Hos Vipps føler de seg likevel ikke nevneverdig truet av at Facebook kan bli en betalingsløsning, og de føler seg trygge på at det er bankene som vil vinne.

– Vipps er Norges nest største app, det er bare Facebook som er større. Når vi lanserer for de under 15 år, tror vi at vi kommer til å bli enda større. Så jeg er nok ikke enig med Britton om at bare de har de sosiale tjenestene, sier viseadministerende direktør i Vipps, Elisabeth Haug.

Kunde Helena Dokken sier hun akkurat nå stoler mer på Vipps enn andre aktører.

– Facebook virker liksom for stort, jeg vet ikke om de kan passe på alle opplysningene mine, sier Dokken.

Hvordan utviklingen blir når det gjelder betaling gjenstår å se. På sikt er det trolig uansett den enkleste løsningen som vil vinne.

– Kan Facebook bli enklere enn Vipps?, spør TV 2 Elisabeth Haug.

– Ja, det kan det nok. Men da må de jobbe hardt, svarer hun.