Jan Erik skulle selge bilen, men ble svindlet for 100.000 kroner: – Jeg løp etter ham

Politiet advarer mot profesjonelle svindlere: – De er overbevisende og vet hva de skal gjøre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere år har en gruppe kriminelle fra Østlandet spesialisert seg på å svindle og rane private bilselgere fra hele landet.

Ved bruk av stjålet ID og en svært kreativ svindelmetode, ble Jan Erik Aasebø ranet for 100.000 kroner i 2015.

Han anmeldte svindelen, men ifølge Aasebø henla politiet saken etter kort tid.

Bergenseren, som tidligere jobbet som fungerende sikkerhetssjef i en større bank, forteller hva som skjedde sommeren 2015:

Valutaveksling

– Jeg la en bil ut på Finn.no. Etter kort tid ble jeg kontaktet av en person med norsk navn.

Mannen ringte flere ganger og virket veldig interessert.

– Som en del av avtalen ble vi enige om at jeg skulle ta med 100.000 norske kroner i kontanter når vi møttes. Disse skulle jeg få veksle mot dollar, til en god kurs.

Jan Erik viser TV 2 hvor han ble lurt i 2015. Foto: TV 2.
Jan Erik viser TV 2 hvor han ble lurt i 2015. Foto: TV 2.

Aasebø sier at han foretok en grundig sjekk av bakgrunnen til kjøperen.

Han ringte telefonnummeret som var oppgitt, og sjekket bakgrunnen til vedkommende på nettet.

– Alt vedkommende sa virket å være riktig stemte. Han sa han drev med filmproduksjon, og var mye på reise. Det var derfor han hadde mange dollar. Jeg ga klart uttrykk for at dette ikke måtte være kriminelle penger, og at jeg skulle sette dem inn banken. Bilkjøperen sa at det ikke var noe problem.

Lurt til rundt

Aasebø dro til Nydalen, som var avtalt møtested i Oslo. Her møtte han en høflig mann som presenterte seg. De småpratet litt.

– Mannen spurte om jeg hadde med kontanter, og foreslo at vi satte oss inn i bilen min for å telle over pengene. Jeg tok frem konvolutten med penger, som jeg hadde hatt skjult i seteryggen.

Aasebø forteller at «kjøperen» snappet til seg pengene og var ute av bilen på ett sekund.

– Jeg løp etter, men mistet ham av syne da han løp rundt et hjørne.

– Hvordan er det mulig å la seg lure av noen som vil veksle valuta til svært gode priser?

– De er svært drevne, og har klart å lure mange. Det virker som om de er dyktige på planlegge. Men følelsen etter å ha blitt lurt, var ikke god, innrømmer Aasebø.

TV 2 har snakket med ti personer fra ulike landsdeler som alle er svindlet, ranet eller blitt forsøkt ranet. I tillegg har TV 2 kjennskap til ytterligere saker. Mange av anmeldelsene er henlagt. De kriminelle har i flere år fått operere fritt, uten at politiet har prioritert disse sakene.

– Mange fornærmede

Men i mai 2017 ble nok en sak anmeldt. Etterforskere ved Majorstuen politistasjon startet med å samle inn saker fra flere politistasjoner. To etterforskere jobber med sakene på fulltid.

– Det er relativt mange fornærmede. Utbyttet er i flere tilfeller i hundretusen kroners klassen, sier politioverbetjent Thomas Stange i Oslo politidistrikt til TV 2.

Han bekrefter at flere personer nå er pågrepet. Disse er siktet for svindel og ran.

– Hvor profesjonelle vil du si at disse er?

– De er overbevisende og vet hva de skal gjøre. På den måten blir de fornærmede lurt av dyktige aktører.

– Kan du si noe om arbeidsmetoden?

– De er overbevisende fra de tar kontakt. Så ber de fornærmede om å ta med penger. Det har både vært et ønske om valutaveksling, og at større pengebeløp blir satt inn på konto.

De kriminelle opererer flere sammen, men fornærmede møter i utgangspunktet kun én kjøper.

Flere av de som nå er siktet og fengslet er kjenninger av politiet med rulleblad fra tidligere.

  • Kriminelle stjeler ID`en til en person, oppretter så telefonnummer i vedkommendes navn og googler seg til informasjon om vedkommende. Dette benyttes for å overbevise skeptiske svindelofre om at de er den de sier de er.
  • Med falsk ID på "Ole Olsen" ringer den kriminelle opp bilselger "Knut Knudsen" som annonserer bil for salg på Finn.no. De kriminelle «bearbeider» de uvitende bilselgerne over tid.
  • Bilselgerne sjekker gjerne vedkommende på internett, og ser da at "Ole Olsen" i Oslo faktisk eksisterer – men uten at de vet at ID`en stjålet.
  • Ønske om å kjøpe bil er et påskudd for å komme i kontakt med svindelofre. Når tilliten er vunnet, kommer de kriminelle «bilkjøperne» med ulike historier som forklarer at de sitter med mye utenlandsk valuta som de ønsker at du skal få ”veksle” til svært god kurs.
  • Bilselger "Knut Knutsen" som tror at han kjenner identiteten på bilselgerne, kommer ofte fra en annen kant av landet og drar til Oslo med bilen han skal selge. Enten har han med seg norske kroner som han skal veksle, eller så tar han ut kontanter i Oslo, før han så møter "Ole Olsen" som skal kjøpe bilen og samtidig veksle valuta.
  • Men på ulike steder rundt hovedstaden blir "Knut Knutsen" og mange andre på ulikt vis frastjålet pengene. Sakene blir ofte anmeldt, men ofte henlagt.

Fornøyd

Aasebø er godt fornøyd med at politiet nå har valgt å prioritere disse sakene.

– Jeg føler at politiet ikke har tatt disse sakene på alvor før nå. I mitt tilfelle viste politiet liten interesse for å ta tak i saken. Selv når jeg ga opplysninger og fortalte at dette ganske sikkert dreide seg om et organisert kriminelt nettverk, var responsen dårlig, forklarer Aasebø.

Han mener det handler om ressurser og prioriteringer.