Camilla jobber som bartender i Oslo: – Ingen sånne type kommentarer er greit

Serveringsbransjen er en versting når det kommer til seksuell trakassering. Nå varsler arbeidstilsynet massetilsyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Arbeidstakere skal ha det trygt på jobb, og skal ikke bli utsatt for seksuell trakassering, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

Arbeidstilsynet jobber i disse dager målrettet for å slå ned på seksuell trakassering i arbeidslivet. Inspektører fra tilsynet får nå spesifikk trening i hvordan håndtere denne type saker.

– Det er veldig viktig at arbeidsgivere forebygger og håndterer slike saker på en god måte, sier Trine Elise Hammer i Arbeidstilsynet.

Verst i serveringsbransjen

Serveringsbransjen og helse- og omsorgsbransjen er de med flest saker som omhandler seksuell trakassering. En rapport fra FAFO som ble publisert i 2017 viser at 20 prosent av kvinnelige ansatte i disse bransjene har opplevd seksuell trakassering på jobb.

Camilla Farstad Lamprech er bartender på Jaeger i Oslo. Hun er ikke ukjent med mannlige gjester som kommer med upassende kommentarer.

– Det kommer mange kommentarer på utseende. Jeg har også blitt spurt om jeg var jomfru, sier Lamprech til TV 2.

– Det er nulltoleranse. Ingen type sånne kommentarer er greit, sier hun. Gjester som tråkker over streken får ikke lov til å kjøpe alkohol i baren, eller være på utestedet.

Oppfører seg bedre

På Engebret Café i Oslo er det travelt med skreisesong om dagen. Daglig leder Kay Johnsen sier restaurantbransjen nok er en utsatt bransje.

– Er det noen bransje som vil oppleve det, så er det vel vår bransje. I og med at vi har alkoholservering, og vi jobber kveld, sier Johnsen.

Han opplever likevel at Metoo-kampanjen og det økte fokuset på seksuell trakassering har gjort folk mer bevisste på hva som er greit og ikke når man er sammen med andre.

– Etter jula som var så merket du at folk var mye mer bevisst på hvordan man oppfører seg, hva man sier. Det er ikke så hyggelig at en 50 år gammel mann som meg kommer med sleivete kommentarer til en servitør på 22, sier Johnsen.

Skal tvinges til å håndtere sakene

Arbeidsministeren forventer nå et økt fokus på denne type saker på arbeidsplassen.

– Hensikten med dette er at arbeidstilsynets inspektører skal være enda bedre skodd til å ta de kontrollene ute, slik at også arbeidsgivere tvinges til å få disse tingene på plass, sier Hauglie.