TIDLIG søndag morgen ser værprognosene slik ut.
TIDLIG søndag morgen ser værprognosene slik ut.

Ikke la deg lure av finværet

Helgen starter flott i hele landet, men det snur allerede lørdag. Slik treffer uværet hos deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag formiddag er fin i hele landet.

Mye sol og blå himmel, ikke så beinkaldt i nord lenger, og ikke spesielt mye vind.

Det er bare en hake med oppklarningen, temperaturen har sunket fra et par pluss til til under null i lavlandet, og det er blitt skikkelig glatt på veier og fortau.

Sør- og Østlandet har det fineste været, i resten av landet går det noen byger her og der.

– Sludd ved kysten fra Vestlandet og nordover til Trøndelag, snø lenger nord, forteller Storm-meteorolog Mariann Aabrekk.

Det blir færre og færre byger utover dagen sør for Stad. Lofoten og i innlandet sør for Bodø slipper helt unna nedbør i dag.

Varsler storm lørdag

Lørdag starter like flott som fredag, men finværet holder ikke dagen ut.

Det er et lavtrykk på vei mot Sør-Norge. Lørdag formiddag ligger det ved Færøyene, og vinden øker på fra sør allerede tidlig på dagen.

– Lavtrykket bruker dagen på å krysse østover i Nordsjøen. Fredag kveld nærmer det seg Stad, og da dreier vinden på vest, forteller Aabrekk.

På Vestlandet kommer vinden opp i kuling lørdag formiddag. Lørdag ettermiddag blåser det sørlig stiv og sterk kuling utsatte steder sør for Stad.

VINDEN fra lørdag morgen til søndag ettermiddag

Langs kysten av Hordaland og Rogaland kan vinden komme opp i liten storm.

Når vinden dreier på vest til kvelden viser prognosene fortsatt opp i liten storm utsatte steder. Vinden minker ikke før søndag formiddag.

– Det oppleves verst fra om kvelden, vestavinden trenger langt inn over land, advarer Aabrekk.

Fjellet i Sør-Norge får opp i sterk kuling.

Fra Sørlandet til kysten av Østlandet blåser det sørlig opp i stiv kuling utsatte steder fra lørdag ettermiddag. Lørdag kveld dreier vinden på vest her også, og holder seg på kuling.

– Det blir liggende et svakt høytrykksområde over Nord-Norge, og her blir lørdag fin. Men lavtrykket lenger sør gjør at vinden øker på opp i sterk kuling fra sørøst sør for Saltfjellet utover dagen, forteller Aabrekk.

NEDBØR frem til midnatt tirsdag

Mye nedbør lørdag

Først på dagen går den bare en og annen byge fra Bergen og sørover Vestlandet, og langs Finnmarkskysten. Ellers blir det opphold i hele landet.

Når lavtrykket når frem er det slutt, Sør-Norge har mye nedbør i vente.

– Nedbøren når først frem ut på ettermiddagen, og øker på fra Sunnmøre og sørover Vestlandet utover kvelden. Det starter med sludd og snø, men temperaturen stiger, og langs kysten går det etter hvert over til regn. Natt til søndag blir det skikkelig vått, forteller Aabrekk.

Også i fjellet og på Sør- og Østlandet skyer det raskt til, og kommer inn nedbør lørdag ettermiddag.

– På Sør- og Østlandet starter det med sludd og snø som går over til regn, sier Ynnesdal.

En ny runde med økende skredfare, glatte veier i lavlandet problemer på fjellovergangene og for ferger, hurtigbåter, jernbane og flytrafikk altså.

Uvær mye av søndag

Søndag ligger lavtrykket ved Stad. Det siger nordover og svekkes utover dagen, men det tar en stund før det hele er over.

– Vestlandet får stiv og sterk kuling fra vest frem til midt på dagen. Da begynner vinden å minke til bris, sier Aabrekk.

Den vestlige delen av Sør- og Østlandet får vind opp i kuling til om ettermiddagen. Møre og Romsdal slipper unna med bris.

– Trøndelag får kuling fra sørøst lengst nord. Sør i Nordland blåser det sterk kuling fra sørøst først på dagen, ut fjordene i Finnmark blir det opp i liten kuling, forteller Aabrekk.

Vestlandet får mye nedbør søndag, opp 70 millimeter, det meste frem til midt på dagen.

– På Sør- og Østlandet gir nedbøren seg fra midt på dagen, og søndag ettermiddag er det helt over her. Midt-Norge får litt nedbør hele dagen, i Nord-Norge gjør fralandsvinden at det blir opphold, sier Aabrekk.

Heftig start på uken

Neste uke starter med enda noen runder ruskevær i sør.

Allerede mandag kommer et nytt lavtrykk inn mot Rogaland. Det fortsetter østover inn over Sverige og Østersjøen, på veie legger det fra seg nedbør i hele Sør-Norge.

– Temperaturen synker litt, og snøgrensen kryper nedover, sier Aabrekk.

Vinden øker til kuling utsatte steder, langs kysten av Rogaland kan det bli storm en kort periode mandag morgen.

Vestlandet får nedbør også tirsdag, men ikke veldig mye, og det er håp om at solen titter frem mellom skyene. Sør- og Østlandet blir liggende i le tirsdag, og får opphold og fint vær.

– Nord-Norge ligger fortsatt nord for lavtrykkene, og får fralandsvind. Det kan komme litt spredt snø sør i Nordland, ellers blir det opphold, forteller Aabrekk.

Finvær på vei?

Onsdag går det enda et lavtrykk østover, og vi får nok en omgang med sterk vind og nedbør sør for Stad og Dovre. Lenger nord fortsetter det med fralandsvind og finvær.

– Dette lavtrykket ser ikke ut til å være like heftig som de vi får inn i helgen, men det kommer nok fortsatt til å bli problematisk på fjellovergangene, sier Aabrekk.

I slutten av uken ser det endelig ut til å skje noen positivt i sør.

– Langtidsprognosene indikerer at vi får en periode med først nordavind, og så høytrykk og tørrere og kaldere vær i hele landet, sier Aabrekk.