Amerikansk studie:

Kvinner er lykkeligere med mindre pene menn

De fleste single kan se for seg drømmekjæresten fra topp til tå. Men dersom man skal være realistiske og innse at man ikke kommer til å bli sammen med Ryan Gosling eller Emilia Clarke, hva er det egentlig menn og kvinner ser etter i en partner?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Smaken er som baken. Vi har alle forskjellige preferanser når det kommer til hva vi ser etter i en partner. Men det vi alle har til felles er at vi fremdeles i stor grad blir styrt av urinstinkene våres.

– Vi skulle jo ønske at vi kvinner hadde kommet ganske mye lenger. At vi har blitt litt mer sofistikerte og at vi ser på indre kvaliteter. Det gjør vi også, men fortsatt er det en stor drivkraft i det som handler om reproduksjon. Kvinner pleier å se etter noen som kan beskytte de, altså en sterk mann. I det moderne livet handler altså det om status, at man er sterk og har penger, forteller sexolog Bianca Schmidt til God morgen Norge.

Se hele intervjuet i videovinduet øverst!

– Vi er fortsatt apekatter

Hun legger til at de gjerne skal være litt «alfa-aktige», og at det ikke er å forakte at de er litt eldre enn seg selv.

– Ofte når man er ung opplever man dragning mot eldre, sterke menn og de mer kraftig typene, enn en yngre en, forteller sexologen.

Også for menn har utseende mye å si på om de blir tiltrukket av en kvinne.

– Fordi de vil at genene skal gå videre vil de ha en god fødemaskin. En kvinne med et sunt utseende, gode hofter, en smal midje og nydelige bryster. Gjerne ung og vakker i huden som tyder på at hun er frisk og sunn.

– Det høres jo så gammeldags ut! Vi har kommet så langt på mange måter og blitt så moderne - men vi er ikke kommet der altså?

– Nei, altså det er klart at en god del ting har gått videre. Vi ser også etter en god del andre kvaliteter i en partner enn dette som er basert på utseende. Men når du kjenner at det klikker skikkelig på en date. At det er det lille ekstra som gjør det litt magisk, da er det ofte instinktene som slår inn. Og der er vi fortsatt apekatter.

Men det er ikke bare hvilke utseende vi foretrekker som styrer av urinnstinktene.

– Feromoner, altså disse luktene, strides de lærde litt om. Noen mener at vi mennesker ikke har evnen til å lukte det, og andre mener at det er kjempeviktig. Jeg tror at det er tusenvis, eller kanskje million-vis av usette ting som vi fanger opp i møte med et annet menneske som er med å påvirke oss - helt ubevisst, sier hun.

Man kan altså ende opp med det helt motsatte av det man så for seg.

– Så selv om man har en liste over at min framtidige mann skal være sånn, sånn, sånn - så kan man trekkes i en annen retning og falle for noen man kanskje absolutt ikke har lyst på.

Menn tror de er kjekkere enn de er

En studie publisert i amerikanske "Psychological Science Journal" for en stund tilbake, viste at menn tror at de er penere enn de egentlig er. Dette fører dermed også til at de sjekker opp kvinner som er penere enn seg selv.

– Jeg synes den studien er helt fabelaktig! De som omtaler den pleier å rakke litt ned på menn og si de er så høy på pæra. Men jeg tenker jo at det er menn som faktisk har skjønt det. Det handler jo om en sånn enorm selvtillit på at de er fantastiske som de er, mener Schmidt.

Også dette kommer fra gammelt av.

– Dersom en mann skal få reprodusert seg så er det klart at man må ha litt selvtillit. For han kan jo ikke gi seg etter første dama han prøver seg på. Han må jo være villig til å prøve igjen og igjen og igjen. Og fordi kvinner ser etter menn med styrke blir det utrolig tiltrekkende med menn som er selvsikre og bare juver på, forteller hun.

Lykkeligere med mindre pene menn

Og dersom du som kvinne opplever å ofte bli sjekket opp av menn i en litt lavere liga, kan det være smart å la seg sjarmere. En amerikansk studie der 450 nygifte ektepar ble studert over en fireårsperiode, viste nemlig at ektepar er lykkeligere når kvinnen er penere enn mannen.

– Mennene virket mer forpliktet, mer investert i å tilfredsstille konene sine når de følte at de fikk en god "deal", forteller forfatter av studien, Benjamin Karney.

Studien viste også at kvinnene med litt mindre pene menn vil heller ikke bekymre seg over å måtte konkurrere med penere kvinner for oppmerksomheten til ektemannen - og dermed ha et mer avslappet forhold til kroppen sin.

Men da gjelder det aller først å finne seg en pen kvinne, eller mindre pen mann. Og ifølge Schmidt er det ikke nødvendigvis lettere å finne den rette selv om man vi nå har haugevis av dating-apper på telefonene våres.

– Det at det er enklere å treffe folk gjør ikke at det blir mindre komplisert. Det blir jo som en menneskelig IKEA-katalog, som man kan bla seg igjennom. Til slutt blir man helt blind. Det vi alle er på jakt etter er den ene spesielle, men hvordan kan man være sikker på at den ene man dater akkurat nå konkurrerer ut alle de andre, spør sexologen.

Og når du til slutt møter noen du liker har hun to enkle råd.

– Glem alle tips, bare vær deg selv. Og noe av det mest tiltrekkende, bortsett fra det evolusjonsmessige, er å smile. Sørg for å gjøre deg selv lykkelig, det er ingenting som er mer tiltrekkende enn det!