Rally-Mikkelsen er nær venn med sin største konkurrent

VENNER OG FIENDER: Andreas Mikkelsen og Thierry Neuville
VENNER OG FIENDER: Andreas Mikkelsen og Thierry Neuville Foto: Simen Næss Hagen.
Andreas Mikkelsen tror det bare er en fordel å være bestekamerat med kanskje sin argeste konkurrent i Rally-VM.

Artikkelen er et redaksjonelt samarbeid med parcferme.no.

For torsdag kveld braker det løs for fullt. Rally Monte-Carlo åpner tradisjonen tro VM-sesongen i rally, og 2018 blir året hvor svært, svært mange førere kommer til å ha reelle muligheter til å kjempe om både enkeltseire og VM-gull.

Se alt fra rally-VM på TV 2 Sportskanalen og Sumo i 2018!

To av kandidatene med lavest odds i år er Andreas Mikkelsen og Thierry Neuville. De har vært beinharde konkurrenter gjennom nesten hele 2010-tallet, og for første gang er de fullverdige teamkolleger - vel så mye som de er harde rivaler ute på skogen.

Vi har sett mange eksempler på, spesielt i Formel 1, hvordan en god og nær relasjon til hverandre også kan være skadelidende for det sportslige ute på banen.

I F1-sammenheng er kanskje forholdet mellom Lewis Hamilton og Nico Rosberg fra 2014, 2015 og 2016 de beste eksemplene på dette.

Samme ideer om bilen
Mikkelsen tror derimot at dette ikke vil bli noe problem mellom Neuville og ham selv.

– Hadde vi drevet med baneracing, så hadde det vært noe helt annet. Da kjemper man skulder mot skulder og kan ødelegge for hverandre. I rally er vi alene, og kjører han fortere enn meg, ja – så kjører han fortere enn meg, forteller Mikkelsen til Parc Fermé før det braker løs på «hjemmebane».

For vi kan på mange måter kalle dette løpet hjemmebane både for Mikkelsen og Neuville. De er begge bosatt i Monaco, som dette løpet går innunder flagget på, og de bor i praksis vegg i vegg. Kun én etasje i blokkleiligheten med utsikt utover middelhavet skiller Hyundai-duoen.

– Egentlig tror jeg det bare er en styrke at vi er i samme team. Vi har mange av de samme ideene på å utvikle bilen, sier Mikkelsen.

I tillegg til å dele bil, deler de også sine personlige hovedsponsorer i Red Bull, og de bruker mye tid sammen både som kamerater og treningspartnere.

NORSKE HÅP: Kartleser Anders Jæger og Andreas Mikkelsen (nede til venstre) sammen med resten av rally-VM-sirkuset før åpningsdagen i Monaco.
NORSKE HÅP: Kartleser Anders Jæger og Andreas Mikkelsen (nede til venstre) sammen med resten av rally-VM-sirkuset før åpningsdagen i Monaco. Foto: Valery Hache

– OK, så er vi kanskje naboer i Monaco, men vi trener sammen en del og vi kan prate mye mer sammen mellom løpene nå som tidsskjemaene våre er ganske like. Før, hvis han slo meg, så kunne man skylde på litt forskjellige biler og så videre. Nå er det ingenting å skylde på lenger, sier Mikkelsen.

– Hva er likhetene og ulikhetene, styrkene og svakhetene mellom dere to under løp?

– På grus er vi helt jevne. På asfalt tror jeg han har en liten fordel fordi bilen er annerledes å kjøre der. Vi har tatt noen steg, men er ikke helt fornøyde enda. Neuville er fornøyd, men jeg vil ikke forandre kjørestilen min. Så når jeg får den som jeg vil, så blir vi nok jevne der også, sier Mikkelsen.

Han er glad for å ha helt nye forutsetninger for sin kommende del av rallykarrieren. Selv har han uttalt at bilen er som å kjøre Polo-en han gjorde suksess med fram til 2016.

Men nå spiller ikke Mikkelsen annenfiolin lengre. Sammen med Neuville har han fått tillit av Hyundai-teamet til å kjøre samtlige løp, mens Hayden Paddon og Dani Sordo må dele på tredjebilen.

– Nå gleder jeg meg skikkelig mye. Alle bilene er ganske like, og selv om sesongen i fjor var rå så tror jeg den blir enda tøffere i år. Nå føler jeg at jeg er ordentlig inne i det og at tidspunktet er riktig.

IGANG: Andreas Mikkelsen i sin Hyundai Shell Mobis WRT ved starten på det 86. Monte Carlo-rallyet i Monaco.
IGANG: Andreas Mikkelsen i sin Hyundai Shell Mobis WRT ved starten på det 86. Monte Carlo-rallyet i Monaco. Foto: Christian Alminana

– I Volkswagen var vi jo tredjebil, selv om vi var akkurat i momentet til å komme inn i «hovedteamet». Dette vil bli en god start på «del to» i WRC-karrieren min, sier Mikkelsen.

– Dette blir så spennende, altså
Rallyfører og ekspertkommentator på TV 2, Anders Grøndal, tror 2018 blir den villeste rallysesongen gjennom tidene. Og selv om Mikkelsen aldri før har vært i samme posisjon til å ta VM-gull, så tror Grøndal at han aldri før har hatt samme konkurranse om samme målsetning.

– Fy flate, dette blir så spennende, altså, er Grøndals umiddelbare kommentar om hva han tenker om årets sesong for Mikkelsen.

For Grøndal oppsummerer de kandidatene som kan sette en kjepper i felgene for nordmannen. Og det er ikke reint få.

– Hvem kan vinne både løp og VM-gull? Jo, Neuville kan bli verdensmeter, Mikkelsen kan bli verdensmester. Og fungerer Citroën i år, så kan Kris Meeke bli verdensmester. I Toyota kan både Jari-Matti Latvala og Ott Tänak bli verdensmester, med Esapekka Lappi som en bitteliten outsider.

– Også har du Sebastien Ogier, selvfølgelig. Det kan bli så jevnt mellom alle i år, at alle «pusher» hverandre så hardt at det likevel er en franskmann som er kald nok i bakgrunn, sier rallyføreren.

Lik TV 2 Sporten på Facebook