Her pågripes norsk kvinne i Malaysia etter to år på flukt med barna

Ved hjelp fra en tidligere norsk politimann gikk malaysisk politi til aksjon og hentet kvinnen og hennes to barn ut fra en bolig på ferieøya Langkawi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden 2016 har en norsk kvinne vært på flukt med sine to barn på 8 og 10 år etter at det ble vedtatt at barnevernet skulle overta omsorgen.

Siden Malaysia ikke er bundet til Haag-konvensjonen, var det først da kvinnens visum gikk ut at malaysisk politi aksjonerte mot henne.

Den tidligere politimannen Carl Petter Endresen, som jobber for firmaet Pro Risk AS, var med da politiet hentet kvinnen og hennes barn i et hus på øya Langkawi helt nord på Malaysias vestkyst.

Endresen er leid inn av barnefaren for å få barna tilbake til Norge og over i barnevernets omsorg.

– Moren var nok veldig påvirket av dette. Hun skjønte med en gang hva som skjedde da hun så oss, men de hadde med kvinnelige politifolk og de ivaretok barna hele tiden, sier Endresen på Skype fra Malaysia til TV 2.

Faren: – Nå må myndighetene komme på banen

Barnas far var også til stede og ventet i en bil utenfor huset barna hans oppholdt seg i mens politiet aksjonerte. Han fikk ikke møte barna, som nå skal være plassert i en integreringsleir for ulovlige innvandrere sammen med moren.

– Nå må myndighetene komme på banen her. De må komme hit så raskt som mulig, slik at dette blir så skånsomt som mulig for alle parter, sier faren til TV 2.

Han sier han ikke har noen krav om omsorg for barna, men bare er opptatt av at barna får komme til Norge.

– Nå starter en oppgave med massiv reparering for ungene mine, sier han til TV 2.

– Forhåpentligvis på vei hjem

Den tidligere politimannen Endresen sier han nå forventer at norske myndigheter tar ansvar for barna når de kommer til Norge. Han skal ha kontaktet den norske ambassaden i Kuala Lumpur rett etter pågripelsen.

– Nå er det satt en stopper for det og de er forhåpentligvis på vei hjem. Da skal de jammen det få ta vare på dem og, sier Endresen.

Ifølge Endresen er forholdene i integreringsleiren på Langkawi, hvor det skal oppholde seg flere tusen ulvolige immigranter fra andre asiatiske land, i svært dårlig stand.

– Vi fikk ikke lov å komme og se på det, men det skal ikke være noe hyggelig syn, sier han til TV 2.

Morens advokat: – Det er en barnebortføringssak

Advokaten som har bistått moren i Norge, Ole Andreas Thrana har vært opptatt i retten i hele dag, og har ikke hatt anledning til å snakke med sin klient etter pågripelsen.

Men han sier det er satt i gang et arbeid med å forsøke å skaffe juridisk bistand til henne i Malaysia.

– Det er på det rene at dette er en barnebortføringssak. Barna skulle siden fylkesmannens vedtak om omsorgsovertakelse i februar 2016, ha vært under barnevernets omsorg, sier advokat Thrana til TV 2.

Norsk UD vil ikke svare på hva de har gjort eller hva de skal gjøre i saken, og viser til taushetsplikten. TV 2 får opplyst fra annet hold at ansatte ved ambassaden i Kuala Lumpur skal reise til Langkawi fredag.