Professor om metoo-gråsonen:

–Kvinner må bli tydeligere når de avviser en flørt

Psykologiprofessor Bente Træen mener vi har kommet inn i en gråsone etter #metoo-kampanjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I oktober skrev den amerikanske skuespilleren og sangeren Alyssa Milano tweeten som satte fyr på Metoo-kampanjen. Hun oppfordret alle som hadde vært utsatt for seksuell trakassering til å kommentere #metoo. Det vekket en bevegelse.

– Inne i en gråsone

Her hjemme har bransje for bransje hatt en Metoo-oppvask. Først var det skuespillerne og artistene, deretter mediebransjen, før kampanjen rystet politikken. Nå mener professor i helsepsykologi at vi har kommet inn i en gråsone.

– Det blir det du kan kalle en saus av ulike ting. De første tilfellene vi fikk høre om var helt klart trakassering, og det var ingen særlig uenig i. Så diffunderes det ut, man prater mer og mer om det også kommer vi inn i en gråsone hvor mange av oss blir veldig usikre på hvilke regler som egentlig gjelder, sier Bente Træen, professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo.

Trekker opp skillelinjer

Træen er blant de mange som ønsker metoo-kampanjen velkommen. Hun trekker opp klare skillelinjer for hva som er åpenbar seksuell trakassering og hvilke situasjoner det kan være vanskelig å definere.

– Noen ganger er man tilfeldigvis tilstede på et sted eller i en situasjon, hvor noen gjør noe mot deg helt ut av det blå og hvor det ikke har skjedd et samspill. Da er det en helt klar overskridelse av de regelene som gjelder for hvordan vi oppfører oss mot hverandre. Gråsonen kommer først når vi kommer til flørting.

Og det er nettopp i flørtingen at professoren mener det ofte skjærer seg fordi den ene ikke har oppfattet at han eller hun er avvist.

– Kvinner må ikke gjøre seg til ofre

Nå frykter Træen at flørting kan bli en arena hvor det blir vanskelig å navigere. Hun oppfordrer alle kvinner til å si tydelig i fra dersom de ikke er interessert. Det å oppleve at man ikke blir hørt kan ifølge Træen være roten til å føle seg trakassert.

– Men da er spørsmålet; hvordan har du sagt ifra?

Træen mener tydelig kommunikasjon vil kunne rydde mye av banen før det er for sent.

– Og dette er viktig å få fram. Hvis du ikke sier i fra, gjør du kvinner til ofre og menn til potensielle overgripere. Det synes jeg er trist på vegne av kvinnesaken som også Metoo er en del av, sier professoren.

– Så kvinner må bli tydeligere på å gi beskjed om at dette vil jeg ikke, dette er ikke greit?

– Ja, det er akkurat det jeg ønsker meg. Og det er en av tingene jeg håper Metoo-kampanjen kan føre til, sier Træen.

– Ikke kvinners ansvar

På samme universitet sitter en gruppe sosiologistudenter som ikke er enig med Træen. Kvinner bør ikke bære et større ansvar enn de allerede gjør, mener studentene.

– Jeg synes ikke det er greit å overføre ansvaret til kvinnen, sier Hanna Asafaw.

Hun får støtte fra sin medstudent, Sara Jon Haugen, som ikke tror avvisningen nødvendigvis går like knirkefritt som Træen beskriver.

– Man har kanskje erfaringer med å si i fra, og at det kan bli ganske stygt, sier Haugen.

Træen tror det nettopp er denne frykten som gjør at kvinner ofte avviser med omsorg.

- Mange kvinner vil hevde at det ikke er deres ansvar at noe som ikke er greit, ikke skal skje. Hva tenker du om det?

– Det tenker jeg er helt riktig. Samtidig tenker jeg at det å presentere seg for en annen, og presentere hva man vil og hvor man vil med tydelighet gir et mye bedre utgangspunkt for å treffe valg, sier Træen.