–HAR BRUTT REGLENE: Ap har konkludert med at Giske har brutt partiets regler i fem varselsaker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
–HAR BRUTT REGLENE: Ap har konkludert med at Giske har brutt partiets regler i fem varselsaker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Giske har brutt Aps regler i fem varslingssaker

Arbeiderpartiet avsluttet torsdag ettermiddag behandlingen av varselsakene om seksuell trakassering mot Trond Giske. Giskes advokater er svært kritiske til Aps behandling av sakene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 vet at det har vært uenighet rundt hvor mange av de varslede saken mot Giske som har innebåret brudd på Aps interne retningslinjer, men at partileder Jonas Gahr Støre mener at dette gjelder fem av sakene.

TV 2 kjenner til at Giske, som er sykmeldt, har bedt om mer tid til å komme med innspill til varslene.

Anmodningen skal etter det TV 2 erfarer ha blitt avvist av Støre, som nå har bestemt seg for å avslutte behandlingen av de varslingsakene som omhandler Giske.

– Arbeiderpartiet har hatt en grundig gjennomgang av sakene og hatt løpende kontakt med de berørte. Giske har vært forelagt innholdet i varslene. Hans advokater har hatt tilgang til alt materiale i sakene og har hatt løpende kontakt med partiets advokat, heter det i en pressemelding fra Arbeiderpartiet torsdag ettermiddag.

Arbeiderpartiet bryter et grunnleggende rettssikkerhetsprinsipp
Trond Giskes advokater

I pressemeldingen bekrefter partiet at behandlingen av Giske-sakene nå er sluttført.

– Arbeiderpartiet har i dag, 25. januar 2018, ferdigstilt behandlingen av disse varslene, og kommet til at det i flere av tilfellene har vært brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering. Partiets vurderinger er videreformidlet til den enkelte varsler og Trond Giske. Arbeiderpartiet vil av hensyn til de berørte ikke gi ytterligere kommentarer til de enkelte varslene, heter det i pressemeldingen.

Trond Giskes advokater reagerer sterkt på måten Ap har behandlet sakene på.

– Vi stiller oss svært kritiske til at Arbeiderpartiet har behandlet sakene uten at Trond Giske har fått gitt sitt tilsvar. Giske er sykmeldt og har derfor ikke vært i stand til å fremlegge sin versjon. På et innledende stadium hadde Giske to møter med partiledelsen om sakene, men det var uttalt ved flere anledninger at han skulle få komme med et ordentlig tilsvar før partiet tok stilling. Senere har vi som Giskes advokater hatt en dialog om prosessen med Arbeiderpartiets advokater, men dette har heller ikke på noen måte erstattet Giskes behov for tilsvar, skriver advokatene Frode Sulland og Christopher Hansteen i en pressemelding.

TV 2-kommentator om Giske-saken: – Kan ende i bitter strid i Ap

– Ap opptrer som både etterforsker og dommer

– Når konklusjonene nå trekkes uten et tilsvar fra Trond Giske bryter Arbeiderpartiet et grunnleggende rettssikkerhetsprinsipp – at den som blir anklaget får gi sin versjon – som partiet selv har hevdet de ville håndheve, mener advokatene.

– Vi stiller oss også kritiske til at Arbeiderpartiet i realiteten opptrer både som etterforsker og dommer i sakene, uten å ha den uavhengighet som er nødvendig for å opptre uhildet i begge relasjoner, skriver advokatene.

Til TV 2 sier Sulland at Giske bestrider flere av varslene.

– Han bestrider sentrale elementer i en del av varslene. Han har både muntlig og via sine advokater sagt at partiet burde undersøke noen forhold nærmere og at det er noen omstendigheter han ønsker å komme tilbake til i sitt tilsvar, sier Sulland.

– Ingen ytterligere reaksjoner fra partiet

I møtet som ble avsluttet rundt klokken 16.30 deltok foruten Støre blant andre partisekretær Kjersti Stenseng, assisterende partisekretær Kristine Kallset og Arbeiderpartiets advokat.

Arbeiderpartiet skriver i pressemeldingen at siden Giske allerede har trukket seg fra sine verv i partiet vil det ikke være aktuelt med noen ytterligere reaksjon fra partiets side.

Trond Giske trakk seg som nestleder og finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet 7. januar etter flere alvorlige varsler mot ham.

TV 2-kommentator: Kan bli åpen bitter strid i Ap

TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud, tror prosessen og uenigheter internt i Arbeiderpartiet rundt hvordan Giske-saken har blitt håndtert kan bli et problem for Støre.

– Støre er helt avhengig av forankring i eget parti. Det er ekstraordinært landsstyre på mandag og hvis han ikke får landsstyre bak seg på den måten han har håndtert denne saken på, så kan dette gå fra vondt til verre for Jonas Gahr Støre og for Arbeiderpartiet. Da kan det ende opp med en åpen, bitter strid i partiet om Trond Giskes rolle og prosessen som ledet til hans fall som nestleder, sier Eriksrud.

Har mottatt flere varsler

Selv om Ap er ferdig med sin behandling av Giske-varslene, fortsetter partiets undersøkelser av andre saker.

– Arbeiderpartiet har også mottatt andre varsler og henvendelser med påstand om uønsket seksuell oppmerksomhet og behandler disse i tråd med våre rutiner, skriver Ap i pressemeldingen.

Giske har beklaget sin oppførsel, men samtidig framholdt på Facebook at det er kommet «grunnløse og falske varsler». Han har overfor NTB avvist å ha utsatt noen for seksuell trakassering.

Den profilerte Ap-politikeren som har flere perioder bak seg som statsråd i ulike departementer, har vært sykmeldt siden før jul. Han har også frasagt seg vervet som finanspolitisk talsperson. Det er nå overtatt av Rigmor Aasrud.

Giske er innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag og har dermed møterett når Arbeiderpartiets landsstyre samles til ekstraordinært møte på Gardermoen førstkommende mandag.