Nattoget ble sju timer forsinket

Uvær og snøras skaper store trafikale problemer i Sør-Norge torsdag. Bare to fjelloverganger er helt åpne, og et fastkjørt godstog lammet Bergensbanen.

BOM FAST: Et godstog måtte graves løs manuelt etter at det kjørte seg fast i snømassene på Bergensbanen natt til torsdag. Foto: Bane Nor
BOM FAST: Et godstog måtte graves løs manuelt etter at det kjørte seg fast i snømassene på Bergensbanen natt til torsdag. Foto: Bane Nor

Passasjerene på nattoget fra Oslo sto fast på Haugastøl fra 4-tiden natt til torsdag. Årsaken var at Bergensbanen mellom Haugastøl og Finse var stengt for trafikk fordi et godstog sperret sporet.

Ifølge Bane Nor kjørte godstoget seg fast i snøen natt til torsdag. Toget måtte graves løs manuelt, vogn for vogn.

Først ved 12-tiden var banen ryddet slik at togene kunne starte opp igjen. Men ifølge medieansvarlig i Bane Nor, Kjell Bakken, vil det bli mye forsinkelser utover dagen.

– Det er mange tog, også godstog, som står på forskjellige stasjoner, og venter og det er mange kryssinger som skal foretas. Derfor må passasjertogene vente flere steder, sier han.

Det gjør ikke situasjonen bedre at været i området er så dårlig at NSB ikke fikk satt inn busser som kunne frakte passasjerene videre, skriver Bergens Tidende.

Stengte fjelloverganger

Ved 12-tiden torsdag var det kun europavei 6 over Dovrefjell og europavei 16 over Filefjell som var åpne for vanlig trafikk på grunn av uvær og snøras. Sistnevnte ble åpnet for trafikk torsdag formiddag.

Europavei 134 over Haukelifjell, riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli og fylkesvei 40 over Dagalifjell er stengt på grunn av snøras, melder Veitrafikksentralen. For de to førstnevnte fjellovergangene skal situasjonen vurderes på nytt klokken 14 torsdag.

Både riksvei 13 over Vikafjellet, riksvei 7 over Hardangervidda, fylkesvei 50 mellom Aurland og Hol og fylkesvei 53 mellom Tyin og Årdal er stengt, mens fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet er delvis stengt.

Kolonnekjøring

På riksvei 15 over Strynefjellet er det innført kolonnekjøring på grunn av uværet. På riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er det innført kolonnekjøring etter at den har vært stengt siden onsdag.

Riksvei 13 over Vikafjellet blir stengt minst til fredag. Situasjonen skal vurderes på nytt ved 12-tiden fredag.

Ifølge Vegtrafikksentralen blir det røft på fjellovergangene utover torsdag formiddag.

– Ut fra værmeldingene ser det ut til at det blir sterk vind også utover formiddagen, sier operatør Hanne Nordheim ved Vegtrafikksentralen i Bergen til NRK.

Stor skredfare

Det er stor og betydelig snøskredfare i flere områder i Sør-Norge, melder Varsom.no. For torsdag er faregrad satt til rød – nivå fire – som betyr stor fare, for Voss og Hardanger.

For områdene Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre, Indre Fjordane, Jotunheimen, Indre Sogn, Hallingdal og i Vest-Telemark er faregraden betydelig, nivå 3.

(©NTB)