Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ferske tall viser at anmeldte seksuallovbrudd mot barn øker kraftig.

Overgrep via internett og deling av bilder og filmer som viser overgrep mot barn er en stor del av dette.

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) maktet ikke selv å se på materialet politiet har beslaglagt da hun besøkte operasjonsrommet på politihuset i Ålesund der de etterforsker slike overgrepssaker.

Allerede på sin første dag som justisminister erklærte hun kampen mot det hun kaller «monstrene» på nett som sin hjertesak.

– Det at man har tatt i bruk ressurser for å jobbe med dette feltet er veldig viktig. Dette arbeidet skal prioriteres videre, og så skal vi se om det er flere grep vi må gjøre for å få til nettopp det. Jeg kan ikke få understreket nok hvor ekstremt viktig det er at dette prioriteres, sa Listhaug til TV 2.

– Hva skal nedprioriteres?

Lederen i Politiets fellesforbund, Sigve Bolstad, støtter helhjertet regjeringens satsing mot nettovergripere.

Men hvor skal pengene hentes fra, spør Bolstad.

– Kassa er bunnskrapt, sier han til Nyhetskanalen torsdag morgen.

– De klare tilbakemeldingene vi får både fra særorgan og politidistrikt er at budsjettsituasjonen er meget stram. Vi er inne i tidenes største reform, nærpolitireformen, der den første og største lovnaden er at politiet skal komme enda nærmere på publikum og være enda mer synlig. Der er vi ikke ennå. Så det blir umulig å ta penger fra en storsatsing som politikerne selv har bundet opp gjennom forliket i 2015, sier Bolstad, og oppsummerer:

– Vårt spørsmål tilbake er kort og greit: hvilken av de andre områdene skal nedprioriteres for å kunne prioritere opp dette – som vi som sagt støtter, for det er et meget godt formål.

– Har fått mer

Liv Gustavsen, som representerer Frp i Stortingets justiskomité, svarer at det ligger 131 millioner kroner ekstra i bevilgninger til politiet i 2018-budsjettet og at bevilgningene til politiet er økt under den sittende regjeringen.

– Vi må ikke glemme det som er gjort de fire siste årene. Det er kommet betydelige midler til politiet, cirka 2,5 milliarder kroner, sier Gustavsen.

Bolstad bekrefter at budsjettene har økt, men at midlene spises opp av økte ambisjoner og etterslep i investeringer.

De 131 millionene Gustavsen viser til, er ikke nok til å oppfylle løftet om å få opp politidekningen til to tjenestepersoner per 1000 innbyggere, sier Bolstad.

– Gustavsen må legge på i hvert fall 70 millioner for å stå inne for lovnaden om at de som uteksamineres fra Politihøgskolen skal få jobb, sier forbundslederen.

Må omprioritere

Gustavsen viser til at kriminaliteten generelt sett går ned og flyter seg fra gata til cyberverdenen.

– Da må man gjøre noen omprioriteringer, og det regner jeg med at politiet kommer til å gjøre, sier hun til Nyhetskanalen.