Forsker Arne Strand alvorlig skadd under terrorangrepet i Kabul

40 personer ble drept i terrorangrepet, der Talibansoldater gikk gjennom etasjene på jakt etter utlendinger.

ALVORLIG: Forsker Arne Strand ble alvorlig skadd under terrorangrepet i Kabul lørdag. Foto: WAKIL KOHSAR
ALVORLIG: Forsker Arne Strand ble alvorlig skadd under terrorangrepet i Kabul lørdag. Foto: WAKIL KOHSAR

Forsker ved Christian Michelsens Institutt (CMI), Arne Strand ble alvorlig skadet under terrorangrepet mot et hotell i Kabul lørdag. Strand pådro seg røyk- og fallskader under hotellangrepet i Kabul.

– Tilstanden er alvorlig, men stabil og han får nødvendig medisinsk behandling på Haukeland universitetssjukehus. Familien ber om forståelse for at det foreløpig ikke kan gis flere detaljer om hvordan skadene oppsto, sier kommunikasjonsdirektør Erik Vigander.

Sykehuset informerer om skadene i samråd med Strands familie. Strand har fått behandling på Haukeland siden han ble fraktet til Norge på onsdag ettermiddag.

Strand har forsket på Afghanistan i flere år og var på rutinemessig jobbreise for CMI da angrepet skjedde. Onsdag morgen opplyste direktøren ved CMI, Ottar Mæstad, at Strand var på vei til Norge og at tilstandens hans var bedret.

– Han vil trenge ytterligere medisinsk oppfølging etter hjemkomst og vil ikke være tilgjengelig for pressen med det første.

Strand er en av Norges fremste eksperter på Afghanistan, og har flere tiårs erfaring med jevnlige reiser og opphold i landet.

«Det gjøres sikkerhetsvurderinger i forkant av hver enkelt reise til høyrisikoområder, og vi tar strenge forhåndsregler for å ivareta sikkerheten til våre ansatte. Strand hadde løpende kontakt både med ambassaden og CMI under sitt opphold», skriver CMI i en pressemelding.

Afghanske myndigheter opplyser at 40 personer ble drept i hotellangrepet i Kabel, mer enn dobbelt så mange som tidligere meldt. Av de 40 er det 15 utlendinger. Resten er afghanere.

Seks væpnede menn gikk til aksjon mot Hotel Intercontinental i Kabul lørdag, og jaktet på utlendinger opp gjennom etasjene. Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Først 17 timer etter at angrepet startet, fikk afghansk politi, med støtte fra norske spesialstyrker, kontroll på stedet. Ingen av de norske soldatene ble skadd under aksjonen.