Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styringsrenten ble som ventet holdt uendret i dag, og det er det rekordlave rentenivået som står bak mye av de siste årenes boligprisvekst.

Men nå vil prisene trolig stagnere for en god stund framover. Det det ser nå ut til å gå opp for folk flest.

I en undersøkelse laget for BN Bank, oppgir nå bare 4 prosent at de tror på lavere boligrente i 2018, mens 37 prosent tror renten vil stige.

– Det er flere nå som ser for seg at renten skal gå opp enn det vi har sett i tidligere undersøkelser, så sakte men sikkert har det gått inn folk at vi har hatt historisk lave renter, og at det er litt på vei oppover nå, sier Gunnar Hovland, administrerende direktør i BN Bank.

Styringsrenten er holdt uendret på 0,50 prosent siden mars i 2016.

Ifølge BN Bank er det trolig lenge til vi får se renter på samme nivå som i 2008, da noen kunder hadde renter på opp mot åtte prosent. Men Hovland mener vi nå har sett rentebunnen.

– Hvor mye de skal opp er litt usikkert, men det skal nok ikke opp like mye som i 2008, sier han.

Boligprisene stagnerer

Nordea spår en økning i boligrenten på en drøy prosent de neste par årene, og det vil ha konsekvenser for boligprisene.

Høyere rente vil presse boligprisene nedover.

– Renten ble nesten halvert fra 2013 og frem til dagens nivå på to prosent, og den prisveksten vi har hatt er i stor grad en rente-effekt, sier Joachim Bernardsen, analytiker i Nordea.

– Baksiden av medalje er at når du har fått såpass stor boost når renten har falt, er at du får den motsatte effekten når renten stiger. Det er åpenbart at når renten stiger er det negativt for boligprisene, sier han.

Analytikeren legger vekt på at dette prisfallet kommer i et positivt klima der det kommer flere i arbeid og det går bra i norsk økonomi.

Derfor tror han utslaget i boligprisene ikke vil være dramatisk.

– Prisutviklingen de neste fem årene vil være helt annerledes enn de forrige fem årene. Vi tror korreksjonen vi har sett nå vil flate ut, og at det vil være stabilt framover i ganske lang tid. Muligens med en svakt positiv vekst de neste årene, sier han.