Denne uken ble brannvesenet i Culver City, Los Angeles vitne til en stygg ulykke. En Tesla Model S som ifølge føreren hadde autopilot aktivert, braste inn i brannbilen deres i over 100 km/t. Foto: Culver City Firefighters
Denne uken ble brannvesenet i Culver City, Los Angeles vitne til en stygg ulykke. En Tesla Model S som ifølge føreren hadde autopilot aktivert, braste inn i brannbilen deres i over 100 km/t. Foto: Culver City Firefighters

Tesla på autopilot krasjet med brannbil – i over 100 km/t

Bilen fikk store skader, brannvesenet advarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selvkjørende biler blir et stadig vanligere syn i trafikken.

Flere store bilprodusenter har kommet langt på vei i utviklingen – med formål å gjøre trafikkbildet tryggere.

Elbil-giganten Tesla er en av spydspissene på dette området. Med deres autopilot aktivert, trenger du hverken gasse, bremse eller styre – det gjør bilen helt av seg selv takket være sensorer, radarer og kamera.

Over 100 km/t rett i en brannbil

Selv om bilen i utgangspunktet er i stand til å kjøre på egen hånd, på veier som er godt oppmerket, understreker Tesla at deres autopilot kun er en assistanseteknologi, og at fører hele tiden er ansvarlig.

Alle bilprodusentene er veldig klare på dette prinsippet. Likevel har det vært endel tilfeller hvor selvkjørende biler har vært involvert i ulykker. Denne uken skjedde det en skummel hendelse i Los Angeles, USA.

Utrolig nok slapp føreren unna med skrekken. Foto: Culver City Firefighters
Utrolig nok slapp føreren unna med skrekken. Foto: Culver City Firefighters

En Tesla Model S som ifølge brannvesenet skal ha hatt autopiloten aktivert, dundret rett og slett inn i en parkert brannbil i Culver City. Brannvesenet skriver at farten var høy, hele 65 mph, som tilsvarer nærmere 105 km/t.

Den lokale brannstasjonen var blant de første som meldte om hendelsen på Twitter.

Her sover Tesla-sjåføren – midt i rushtrafikken

Etterforskes

Som bildet Broom har fått tilgang til viser, har bilen store skader. Likevel kom føreren av Teslaen uskadd fra det hele.

Nå meldes det om at ulykken skal etterforskes av den amerikanske trafikksikkerhetsadministrasjonen. Det innebærer både tekniske undersøkelser av bilen, og ikke minst avhør av sjåføren.

Slik situasjonen er akkurat nå, vil ikke politi eller brannvesenet for den del, gå ut med ytterligere opplysninger om ulykken.

Dette skjer når den selvkjørende bilen tror du sover

Første dødsulykke

Det er ikke første gang en Tesla med autopilot er involvert i en alvorlig bilulykke i USA. I 2016 døde 40 år gamle Joshua Brown, som følge av en kraftig kollisjon mot siden av et hvitt vogntog. Det klarte ikke bilens autopilot å registrere.

Ulykken var den første dødsulykken hvor det ble kjent at førerstøttesystemet hadde styring på bilen. I ettertid viser det seg likevel at Teslas autopilot er frikjent etter ulykken. Etterforskingen har nemlig ikke funnet noen bevis for at autopiloten ikke fungerte som den skulle.

Som følge av dødsulykken har Tesla gjort noen endringer på systemet. Det er blant annet innført begrensninger for hvor lenge fører kan ta hendene fra rattet.

Her hindrer Teslas autopilot alvorlig ulykke

Se video under: Dette gjør bilen når føreren ikke reagerer

Dette skjer når den selvkjørende bilen tror du har sovnet