Helland mener NFF må ta grep: – Det er vondt å se

Pål Andrè Helland roper et varsku. Han mener fotballforbundet må ta grep for å beholde gress på banene i våre øverste divisjoner.

Akkurat nå er all sportslig aktivitet på Viking stadion byttet ut med bulldosere og gravemaskiner. Gresset skal fjernes for å erstattes med et kunstig dekke.

– Hjertet mitt som har spilt fotball på gress hele livet, sier selvfølgelig at det er aller kjekkest å spille på gress, men det er den utviklingen som skjer alle plasser i Norge. Med noen få unntak er det dette som blir fremtidens underlag i toppfotballen, sier Viking-trener Bjarne Berntsen.

Det er ikke mye gress igjen i landets to øverste divisjoner.

I Eliteserien viser oversikten at 10 av 16 lag spiller på kunstgress.

I dag er det bare Brann, Lillestrøm, Haugesund, Sandefjord, Stabæk og Rosenborg som spiller på gress.

Stabæk planlegger ny arena med kunstgress.

I OBOS-ligaen spiller fire klubber på gress: Nest-Sotra, Jerv, Florø og Sandnes Ulf.

Sandnes Ulf spiller for øyeblikket på gress, men ny arena skal bygges med kunstig dekke.

En skremmende utvikling, mener Pål Andrè Helland.

– Det er vondt å se fine gressmatter som graves opp. Det er synd at det skal gå på bekostning av produktet, for det er ingen tvil om at den beste fotballen spilles på gress. Hadde det vært omvendt, hadde Real Madrid og Barcelona spilt på kunstgress de også, sier Helland.

I Trondheim har de full forståelse for at klimaet spiller en rolle for valget av dekke nord i landet, men mener klubbene sørover har gode nok forutsetninger for å drifte en god gressmatte.

– Vi har klubber nord i landet som vil få utfordringer, men de også har klart det så klima er en dårlig unnskyldning, sier Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen.

I Sandefjord har debatten vokst den senere tiden og klubben har vurdert å gjøre som Viking. Å bytte ut gressmatta med kunstgress. For klubben som bare disponerer en bane til kamp og trening, er det utfordrende å finne gode nok fasiliteter når gressmatta ikke kan brukes.

– Det er en krevende og kan være en vanskelig beslutning, sier daglig leder i Sandefjord Fotball Per Ketil Berg.

Snøen ligger nå tykt på Komplett Arena knappe to måneder før sesongstart. Blant spillerne er meningene delte. Gress er å foretrekke, men de ønsker bedre treningsfasiliteter og mer brukstid på arenaen.

– I utgangspunktet ønsker vi en strålende gressbane, men siden vi bare kan spille på en god gressbane tre måneder i året, så tenker jeg kunstgress, sier Erik Mjelde.

– En god gressbane er jo å foretrekke, men argumentene for kunstgress er større og mer aktivitet på en arena vi liker godt. Det økonomiske er inne i bildet det også selvsagt. At vi får mer igjen for hver brukskrone, sier klubbens daglige leder.

Sandefjord har besluttet å beholde gressmatten ut 2018, men har ikke endelig avgjort hva dekket for fremtiden skal være.

I Fotballforbundet støtter man utviklingen selv om man ser at gressbanene forsvinner og at bare seks lag i eliteserien og fire lag i OBOS-ligaen nå spiller på gress.

– Det er klart det er mye, men vi må ta hensyn til det landet vi lever i. Fotball er i ferd med å bli en helårsidrett. Vi bor i Norge, som har visse klimautfordringer. Jeg har stor forståelse for at klubbene velger økonomiske løsninger som en kunstgressbane er for å holde banen spillbar gjennom en lang sesong, sier fotballpresident, Terje Svendsen.

Men spillerorganisasjonen NISO mener vi må slutte å bruke klima som det største argumentet for å skifte dekke. De har forståelse for at klubbene i nord velger å bytte, men mener forutsetningene for å beholde gresset sørover aldri har vært bedre.

– Det er ingen unnskyldning for det finnes jo bedre teknologi som kan ta vare på gresset. Langt bedre enn før, så jeg tenker at det må være bedre å ha to tanker i hodet samtidig. Det er ingen intensjon om å fjerne alle kunstgressbaner, men det er bekymringsverdig for både norsk fotball og spillerne vi representerer at det knapt er gressbaner igjen, sier NISO-leder Joachim Walltin.

I Trondheim mener Pål Andrè Helland og Kåre Ingebrigtsen at NFF nå bør gå inn med økonomisk hjelp slik at lag kan beholde gressmattene sine.

– Hvis vi skal ha et best mulig produkt, synes jeg at forbundet burde gått inn og stipulert med de lagene som vil ha gress og gitt dem et lite tilskudd med penger som kunne driftet den gressbanen, sier Helland.

– De gir jo støtte til alt mulig, så kanskje de burde gi en million i støtte til lagene som vil beholde gressmatta, sier Ingebrigtsen.