Her takler Shaquem Griffin Auburns quarterback Jarret Stidham under Peach Bowl 1. januar.
Her takler Shaquem Griffin Auburns quarterback Jarret Stidham under Peach Bowl 1. januar. Foto: Brett Davis

Amputerte hånden som fireåring – nå kan han ende opp i NFL

– Han er en voldsom spiller av natur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikansk fotball er naturlig nok stort i USA – også på college-nivå.

1. januar, foran 71 000 tilskuere, ledet Shaquem Griffin laget sitt, UCF Knights, til seier i Peach Bowl mot Auburn University og kronet med det en ubeseiret sesong.

Griffin ble kåret til kampens beste forsvarsspiller.

Det oppsiktsvekkende er at Griffin gjorde dette med kun én hånd. 22-åringen ble født med et utviklingsavvik, og som fireåring måtte han amputere venstrehånden ved håndleddet.

Skulle spille sammen

Shaquem Griffin og tvillingbroren Shaquil har vært lagkamerater gjennom hele oppveksten. Da tiden kom for å begynne på college, fikk Shaquil haugevis av tilbud. Det fikk ikke Shaquem, men tvillingene skulle spille sammen, eller så skulle de ikke spille. Til slutt kom University of Central Florida på banen og ville ha begge to.

Shaquil, som har to hender, fikk spille. Shaquem ble derimot degradert til C-laget. Han fikk ikke sjansen før en elendig sesong i 2015 tvang fram et trenerbytte hos UCF Knights.

Den nye treneren, Scott Frost, så potensialet til Shaquem og ga ham sjansen. Drøye to år senere er han nå tilstede på Senior Bowl, en oppvisningsarena for talentfulle spillere som potensielt er NFL-material.

Ikke invitert

Det er likevel NFL Combine som er den viktigste muligheten collegespillere har til å vise seg fram for speidere fra de 32 lagene i NFL. Dit inviteres de største talentene for å måle alt fra spenst og fart til fotballintelligens.

Årets utgave kommer til å foregå uten Shaquem Griffin. Han er ikke blitt invitert, til tross for å ha vist mer enn nok potensial i løpet av sin college-karriere.

Men Griffin er vant til motgang, og han har tidligere sagt at han skal bevise for alle at han kan spille fotball, uansett om han har én hånd, to hender eller 30 hender.

– Jeg husker en gang jeg hadde en lilleputtrener som sa til meg at dette var en tohåndssport. Jeg har lest massevis av regelbøker, men aldri funnet den regelen, sa Griffin ifølge Miami Herald.

Medfødte evner

Selv om Griffins handikap er en "dealbreaker" for mange speidere og trenere i NFL, trenger det ikke lukke døren for NFL-spill. Spillere som Jason Pierre-Paul, som måtte amputere pekefingeren etter en fyrverkeriulykke, har vist at det er mulig å oppnå suksess selv om man har et handikap.

Én NFL-speider har sagt til nfl.com at Griffin garantert kommer til å bli draftet i 2018.

– Jeg har sett spillere bli blokkert av folk som (Griffin) ikke kommer til å ha noen problemer med, fordi han er en voldsom spiller av natur. Slike folk er vanskelig å finne.

Pro Football Focus har sagt at Shaquem Griffin kan bli valgt så høyt som i en av de tre første rundene i draften nå i år. Hvis det skjer, blir Griffin profesjonell fotballspiller som sin tvillingbror Shaquil, som spiller for Seattle Seahawks.