Væpnede menn angrep Redd Barna-kontor i Afghanistan

Væpnede menn stormet Redd Barnas kontor i Jalalabad øst i Afghanistan etter et selvmordsangrep etterfulgt av at flere væpnede menn tok seg inn i kontorbygget.

Angrepet startet klokka ni onsdag morgen. Over tre timer senere meldte myndighetene at kampene var over. Da var minst fire personer drept, inkludert to av gjerningspersonene, opplyser talsmann Attaullah Khogyani for guvernøren i provinsen Nangarhar.

En av angriperne sprengte bilen sin i lufta ved inngangsporten til bygningen, mens den andre ble skutt og drept av sikkerhetsstyrkene, ifølge Khogyani.

Han opplyser at 12 mennesker ble såret, mens helsedepartementet i Nangarhar-provinsen melder om 14 sårede. Tallene kan komme til å stige, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Be for oss

IS sier via sitt propagandaorgan at angrepet var rettet mot britiske og svenske organisasjoner, samt den afghanske regjeringen. Det melder SITE, et amerikansk nettsted som overvåker ytterliggående islamistgrupper

Det er uklart hvor mange angripere det var totalt, men øyenvitner forteller om mellom fire og seks personer. Ifølge Al Jazeera var det snakk om minst fem angripere, og flere av dem tok seg inn i bygningen.

Redd Barna-ansatte inne i bygningen bekreftet dette i desperate meldinger.

– Jeg kan høre to angripere … de leter etter oss, skrev en Redd Barna-ansatt i en melding på WhatsApp.

– Be for oss … gi sikkerhetsstyrkene beskjed, trygler mannen.

Flere ansatte skal ha gjemt seg i et tilfluktsrom inne i bygningen, men det er foreløpig ikke kommet opplysninger om hvordan det er gått med dem.

Sprengte porten

Mohammad Amin befant seg inne i bygningen da angriperne slo til. Han ble skadd og forteller fra sykesenga om opplevelsen.

Afghanske sikkerhetsstyrker på åstedet etter angrepet. Foto: Str
Afghanske sikkerhetsstyrker på åstedet etter angrepet. Foto: Str

– Vi løp for å komme oss i sikkerhet, og jeg så en væpnet mann avfyre en rakettdrevet granat mot hovedporten. Jeg hoppet ut av et vindu, forteller han.

Øyenvitner forteller til afghanske Tolo News at det ligger en barneskole tett ved Redd Barna-kontoret, og barna ved skolen ble sett løpende fra området da angrepet startet.

Ingen norske

Det er ikke kjent om det var utenlandske statsborgere i bygningen da angriperne slo til, men ingen ansatte fra hjelpeorganisasjonens norske avdeling befinner seg der, opplyser kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna.

– Det er ingen nordmenn i dette området. Vi jobber nå med å få oversikt over situasjonen, sier Hegna til NTB.

Mange ansatte

Afghansk TV viste bilder av svart røyk som veltet opp fra bygningene, som også huser kontoret til et regionalt menneskerettskontor.

Ifølge en Redd Barna-ansatt i Jalalabad jobber det rundt 100 personer ved kontoret som ble angrepet, men det er ikke kjent hvor mange av dem som befant seg i bygningen da angriperne slo til.

Pårørende av lokalt ansatte i Redd Barna samlet seg utover formiddagen i nærheten av kontoret, der de desperat ventet på nyheter om sine.

Taliban og IS

Både Taliban og den ytterliggående islamistgruppa IS er aktive i Nangarhar-provinsen øst i Afghanistan, men Taliban-talsmannen Zabiullah Mujahid nektet i en Twitter-melding for at det er de som står bak.

Amerikanske styrker er også aktive i provinsen, der de i samarbeid med afghanske sikkerhetsstyrker jakter på IS-opprørere.

Det siste store angrepet i Jalalabad fant sted 31. desember da 18 mennesker ble drept og 13 ble såret i et terrorangrep mot et begravelsesfølge. Ingen har i ettertid tatt på seg ansvaret for dette angrepet.

Hotellangrep

Angrepet mot Redd Barna-kontoret i Jalalabad skjer få dager etter at opprørere fra Taliban stormet Hotel Intercontinental i Kabul og drepte minst 20 mennesker, 14 av dem utenlandske statsborgere.

Flere ble også såret og skadd i Kabul-angrepet, blant dem den norske CMI-forskeren Arne Strand.

(©NTB)