Foto: Johannessen, Sara

Flere velger samboerskap fremfor giftermål: – Fokuserer på livskvaliteten

Nye tall fra SSB viser at andelen samboerskap for personer som er 30 år og oppover har økt betydelig.

Stadig flere velger være samboere fremfor å gifte seg, ifølge tall fra SSB.

Det er spesielt middelaldrende personer mellom 30 og 40 år som velger å bo sammen ugift. Tallene har økt kraftig de siste 20 årene.

– Fokuserer på livskvaliteten

Par- og familieterapeut, Kate Elin Søyland, tror tallene er et resultat av at de tradisjonelle normene fra fortiden er på vei bort. Hun merker en trend der samboerskap står høyere enn giftermål.

– Jeg opplever at de som går inn i forhold nummer to eller tre og som gjerne har vært gift før, ikke er så opptatt av ekteskapet. Det er viktigere å fokusere på selve forholdet og livskvaliteten, sier Søyland til TV 2.

Hun legger til at flere synes samboerskap er en fin samlivsform, og at de fleste merker at den moralske normen om å måtte gifte seg er på vei bort.

– Mange bruker samboerskap både som en midlertidig, men også som en varig samlivsform, fordi det er mer praktisk i forhold til barn og familie. Vi ser at denne samlivsformen har fått et mer selvstendig uttrykk og er nå likestilt med andre samlivsformer. Det gir mer valgfrihet, og det er flott!

IKKE OVERRASKET: Samlivsterapeut, Kate Elin Søyland, sier økningen av antall samboerskap er et resultat av at folk blir mindre tradisjonelle når det kommer til ekteskap. FOTO: Pressebilde, Åpen Dialog
IKKE OVERRASKET: Samlivsterapeut, Kate Elin Søyland, sier økningen av antall samboerskap er et resultat av at folk blir mindre tradisjonelle når det kommer til ekteskap. FOTO: Pressebilde, Åpen Dialog

Flere single jenter

Mens tallene for samboerskap for de over 30 år øker, går imidlertid tallene for samboerskap i alderen 20-24 ned. Nedgangen er aller størst for kvinnene i denne alderen.

– Før i tiden var det mye viktigere å få barn, og jeg opplever at personer i den alderen ikke synes den type etablering er like viktig. Noen opplever gjerne at det er tryggere å leve singellivet, sier Søyland.

Det er derimot stabile tall for aldersgruppen 25 til 29 år. Blant denne gruppen er rundt 40 prosent samboere, og to av tre som lever i parforhold lever også sammen.