Her er Sylvi på «monsterjakt»

ÅLESUND (TV 2): Her er justisminister Sylvi Listhaug på operasjonsrommet der politiet jakter på det hun kaller overgrepsmonstre. Men statsråden maktet ikke selv se på overgrepsmaterialet politiet avdekker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vet du, jeg greier jeg rett og slett ikke å se på denne ondskapen. Det er så fælt, svarte Listhaug da hun fikk spørsmål om hun ønsket å se nærmere på hva politiet finner av overgrepsmateriale på nett.

Tirsdag møtte den nye justis-, beredskap og innvandringsministeren for første gang politietaten etter at hun fikk nye ministeroppgaver i forrige uke.

Turen gikk til hjemfylket Møre og Romsdal og til politihuset i Ålesund. Og det var ikke tilfeldig.

– Grusomt å tenke på

I Ålesund jobber et helt team opp mot det som allerede etter nøkkeloverrekkelsen ble erklært som en hjertesak for Sylvi Listhaug:

Kampen mot det hun kaller «monstrene» på nett som forgriper seg på barn.

– Jeg synes det er helt grusomt å tenke på at folk er i stand til å gjøre sånt mot uskyldige barn når vi vet at de potensielt kan ødelegge livene deres. Det er så viktig at vi greier å få slutt på den ondskapen som disse holder på med, er det tydelige budskapet fra landets nye justisminister.

«Operasjon Jupiter»

I den gamle rettssalen til Frostating lagmannsrett i Ålesund har politiet i Møre og Romsdal etablert sin egen etterforskningsavdeling rettet mot overgrep mot barn. Aksjonen har fått navnet «Operasjon Jupiter», og siden den ble etablert høsten 2016 har en rekke personer blitt pågrepet og siktet.

– Så langt har vi siktet 80 personer for befatning med ulovlig overgrepsmateriale. Noen av siktelsene omfatter voldtekter og livestreaming av overgrep, opplyser politiadvokat Julie Ulstein i Møre og Romsdal politidistrikt til TV 2.

– Fysisk voldtekt?

– Ja, grov voldtekt av barn som har en strafferamme på 21 års fengsel, opplyser politiadvokaten.

I fjor ble en mann pågrepet i Møre og Romsdal, siktet for å ha forgrepet seg på et barn for nær familie.

I dag møtte justisminister Sylvi Listhaug ledergruppen i Møre og Romsdal politidistrikt. Her hilser hun på lensmann Guttorm Hagen som er leder av driftsenheten til politiet på Søre Sunnmøre. Foto: Arne Rovick/TV 2.
I dag møtte justisminister Sylvi Listhaug ledergruppen i Møre og Romsdal politidistrikt. Her hilser hun på lensmann Guttorm Hagen som er leder av driftsenheten til politiet på Søre Sunnmøre. Foto: Arne Rovick/TV 2.

Høyeste prioritet

Det som skulle være en avgrenset etterforskning i en periode, har eskalert voldsomt når det gjelder straffesaker og millionbeslag av bilder og videofilmer som viser overgrep.

– Så langt har vi en rettskraftig dom, mens flere saker er på tur til statsadvokaten for påtalemessig avgjørelse, sier Ulstein.

– Dette arbeidet har høyeste prioritet, bekrefter politimester Ingar Bøen overfor TV 2.

Det betyr også at de må prioritere knallhardt.

– Det går ut over alle andre politioppgaver, sier Bøen.

Justisministeren er glad for prioriteringen.

– Det at man har tatt i bruk ressurser for å jobbe med dette feltet er veldig viktig. Dette arbeidet skal prioriteres videre, og så skal vi se om det er flere grep vi må gjøre for å få til nettopp det. Jeg kan ikke få understreket nok hvor ekstremt viktig det er at dette prioriteres, sier hun.

Justisminister Sylvi Listhaug møtte ledelsen i Møre og Romsdal politidistrikt i Ålesund. Her blir hun tatt i mot av politimester Ingar Bøen.
Justisminister Sylvi Listhaug møtte ledelsen i Møre og Romsdal politidistrikt i Ålesund. Her blir hun tatt i mot av politimester Ingar Bøen. Foto: Arne Rovick/TV 2

Roser arbeidet

For statsråden er det viktig å anerkjenne den krevende jobben teamet i «Operasjon Jupiter» gjør.

– Det er så fælt å høre at barn opplever grusomme overgrep her i Norge og at man er i stand til å betale personer til å begå overgrep i andre land. Jeg er så glad at noen tar på seg den forferdelige jobben det er å avsløre disse her, å sitte bak dataskjermene med det forferdelige materialet som man må gå gjennom, sier Sylvi Listhaug.

I «Operasjon Jupiter» jobber etterforskere, politiadvokater og dataingeniører i en tverrfaglig gruppe.

– Vi trenger flere dataingeniører i norsk politi som kan bistå med avsløre ting på nettet. Vi politikere må ta inn over oss at vi ikke bare trenger politifolk, men dataingeniører fordi kriminaliteten flytter seg fra gata til data, understreker Listhaug.